Мариупол от самото начало е бил обречен на пълно унищожение.

...
Мариупол от самото начало е бил обречен на пълно унищожение.
Коментари Харесай

Мариупол: Отмъщението на Путин за 2014 година

Мариупол през цялото време е бил жертван на цялостно заличаване. Съдбата му очевидно е била предначертана поради омразата на Путин, който се чувствал персонално афектиран от събития, разиграли се през 2014 година, написа Deutsche Welle.

Дълго време украинските бойци, които бяха блокирани в подземията на завода “Азовстал”, се намираха в безизходна обстановка – без всякаква помощ извън. Въпреки това се отбраняваха самоотвержено. “Не получаваме поддръжка, нито помощ, нищо. Но всеки един от нас се бори с превъзхождащите ни руснаци”, сподели преди дни лейтенант Иля Самойленко.

264-ма от тях попаднаха в съветски плен - след цели 11 седмици на блокада. Мариупол е в съветски ръце. Триумф, за който Кремъл заплаща висока цена и който в очите на целия свят е по-скоро проваляне, в сравнение с победа.

Мариупол - град воин

Мариупол се трансформира в знак на украинския дух на увереност и опозиция пред лицето на съветската експанзия. Още при започване на март украинският президент Зеленски назова Мариупол “град герой” - купа, давана единствено на градовете в Съветския съюз след Втората международна война. По това време в Мариупол към този момент нямаше вода и електричество, храната беше на привършване и хиляди цивилни бяха починали.

Русия бомбардира даже едно родилно поделение и популяризира лъжата, че офанзивата е била инсценирана от самите украинци. Стотици цивилни, които се криеха в театъра на Мариупол, а измежду тях и значително деца, също починаха при ракетен обстрел.

Малкото останали живи се скриха в подземията на завода “Азовстал”, а съветският президент Владимир Путин разгласи по националната телевизия, че ще обсади завода и няма да разреши “дори муха да излети оттам”.

Заканата на Путин провокира вълна от взаимност и поддръжка за батальона “Азов”, който отбраняваше завода и цивилните в него. Въпреки превръщането на града им в знак, бойците от “Азов” бяха безапелационни, че не се борят за почести и популярност. Нещо повече. Чуха се и думи на рецензия към Киев. Командирът им Самойленко сподели в изявление, че държавното управление ги поддържа единствено на думи и носи виновност за десетките хиляди починали цивилни в Мариупол.

Години на въздържан яд

Фактът, че и последният бастион на опозиция в Мариупол, какъвто беше „ Азовстал “, падна в съветски ръце, с ненаситност се употребява от съветската агитация. Някои крайни националистически настроения на “Азов”, които бяха доста по-силно изразени при основаването му през 2014 година, в този момент се употребяват като “доказателство”, че цяла Украйна се ръководи от фашисти.

Гневът на Кремъл беше ориентиран против батальона “Азов” още през 2014 година. Тогава проруските сепаратисти, следени от Москва, окупираха локалната администрация в Мариупол, а новосъздаденият Азовски батальон беше този, който благодарение на Националната армия, съумя да ги спре. Така Мариупол остана под украински надзор.

Военни специалисти настояват, че това оскърбление е предизвиквало мощна прочувствена реакция на Путин. Из Москва се говорело, че Путин е “лично афектиран, тъй като Мариупол не минал непринудено на съветска страна”, споделя Густав Гресел от Европейския съвет по интернационалните връзки. Именно тази персонална засегнатост предначертава и ориста на града, който очевидно е трябвало да бъде съкрушен непременно.

Цинична наслада

Още при започване на май Путин реализира военната си цел - да отвори сухопътен кулоар от Донбас до Крим. А това, че Мариупол е съвсем напълно погубен и единствено няколко от забележителностите на града още стоят по местата си, даже става мотив за цинична наслада.

Водещ в съветския агитационен канал “Russia Today” споделил, гледайки фрагменти от разрушения град, където се откроявали силуетите на единствено две оживели черкви: “Дали това не значи, че и Бог е с нас?”.
ТЕМА преди 57 минути 335 преди 2 часа 1118 преди 3 часа 2067
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР