Мариупол е сринат, а останалите в града окло 100 000

...
Мариупол е сринат, а останалите в града окло 100 000
Коментари Харесай

Усилия за постигане на мир в Украйна

Мариупол е срутен, а останалите в града окло 100 000 души живеят към този момент дни наред в безчовечен условия.
Очаква се на следващия ден Съединените щати да разгласят нови наказания против Русия, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Той предизвести, че Вашингтон следи с изключително внимание тематиката за възможната приложимост на нуклеарни оръжия от Москва. В изявление за Си Ен Ен представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия може да употребява нуклеарно оръжие, в случай че самото ѝ битие е застрашено.

Близо месец след началото на войната в Украйна постигането на мир става все по-важно и за двете страни. Володимир Зеленски, който изиска персонална среща с Владимир Путин, все по този начин държи на договарянията.

" Продължаваме да работим на разнообразни равнища и с цел да насърчим Русия да се насочи към мир, да приключи тази жестока война. Украинските представители вземат участие в договарянията, които в действителност се организират всеки ден. Много е мъчно, от време на време стават кавги. Но малко по малко вървим напред ", сподели Зеленски.



На среща със студенти съветският външен министър отхвърли концепция, която Полша счита да предложи публично на следващия ден в Брюксел - НАТО да изпрати в Украйна миротворци, които да разполагат със средства за отбрана. Тя беше препоръчана от премиера Муравецки след пътуването до Киев предходната седмица.

" Полските ни сътрудници обявиха, че в този момент ще има среща на върха на НАТО и би трябвало да се изпратят миротворци. Надявам се, че схващат защо приказват. Ще се получи това директно сблъскване сред съветските и натовските въоръжени сили, което всички освен желаят да избегнат, само че споделят, че в никакъв случай не трябва да става ", сподели Сергей Лавров.



Москва не е срещу посредничеството на Запада, само че има ясни червени линии, уточни още Лавров. Западът също има кардинални позиции.

В тирада пред Бундестага канцлерът Олаф Шолц даде да се разбере, че Германия е срещу ембарго за енергийни източници от Русия и удостовери позицията на НАТО по настояването на Украйна за затваряне на небето над Украйна.

" Да, ние ще прекратим енергийната взаимозависимост по най-бързия вероятен метод. Но да спрем доставките от през днешния ден за на следващия ден значи да хвърлим нашата страна и цяла Европа в криза ", сподели Шолц.



Разбира се, слушам апелите за налагане на неразрешена за полети зона или изпращане на НАТО-вски миротворци в Украйна. Колкото и да е тежко, няма да създадем това.

НАТО няма да стане воюваща страна. Съгласни сме за това с нашите европейски съдружници и Съединените щати.

На фона на бойните дейности в Украйна американският президент Байдън отпътува за Европа за утрешните срещи на върха на НАТО и Европейския съюз в Брюксел. Байдън ще посети и Полша, която през днешния ден заяви, че експулсира 45 съветски дипломати по обвинявания в шпионска активност. Френският президент Макрон още веднъж беседва по телефона с президентите Зеленски и Путин. Страните осъзнават потребността от продължение на договарянията, заяви Елисейският замък.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР