„Марица 2“ ще бъде затворена на 1 юли. Това прогнозира

...
„Марица 2“ ще бъде затворена на 1 юли. Това прогнозира
Коментари Харесай

Румен Петков: Въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт

„ Марица 2 “ ще бъде затворена на 1 юли. Това предвижда пред медиите ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков, като се базира на експертен разбор.

Той уточни, че държавното дружество създава към 3 млн. мегавата годишно, за съпоставяне, преди 3 година произвеждаше 10-11 млн. Поради големите загуби и повишението на цените на въглеродните излъчвания производството изкуствено е свито на 3 млн., тъй като страната не може да издържи, изясни Петков и добави, че въглищната ни енергетика е в положение на клинична гибел.

„ Ситуацията във въглищните централи в страната е пагубна. Цената на нездравословните излъчвания въглероден диоксид доближи 49 евро на звук. Държавната „ Марица 2 “ излъчва 1,3 - 1,4 тона на мегават. При 50 евро на звук – 65 евро на мегават са нездравословните излъчвания. Преките разноски за въглища и заплати на „ Марица 2 “ са 68 лева на мегават, а за излъчванията са 100 лева на мегават. Тоест себестойността на мегавата е 170 лева при борсова цена 100-110 лева значи държавната „ Марица 2 “ на мегават губи 60-70 лева “.

Румен Петков уточни, че 18 млн. мегавата в електропреносната ни мрежа влизат от въглищните централи. 15 млн. от тях се създават в „ Марица “ - 1, 2, 3.

„ Поради незаконния контракт, който подписа Иван Костов, продавайки двете централи на нашите братя американци, ние плащаме техните нездравословни излъчвания, ние българските жители ги плащаме от Фонда за енергийна сигурност. Договор, подписан със знанието на тогавашната Служба за сигурност, началник на която беше господин Атанас Атанасов. Тази година ще бъдат платени 500 млн. евро на двете американски централи. За да си платят нездравословните излъчвания, тъй като Костов по този начин е подписал контракта. Като прибавим и „ Марица 2 “ с нейните 150 млн., общо ще платим 650 млн. евро за нездравословните излъчвания “.

цялостни той. „ От 10 години аз, от 5 година АБВ изяснява, че при „ Марица 1 “ и „ Марица 3 “ има държавна помощ. По концепцията „ Марица “ - 1, 2 и 3 да минат на газ, с цел да бъде заместен въглищния източник с газ, ще са ни нужни 4 милиарда кубически метра газ. Откъде ще се вземе? Няма от кое място България да вкара 1 кубик, не 4 милиарда кубика “.

Поради неоспоримия факт, че въглищната енергетика на България е в положение на клинична гибел, изводът е един - незабавни дейности по създаване 4 атомни реактора, съобщи Румен Петков.

„ Незабавно пускане на създаване на двата реактора в Белене и дейности по планиране и извървяване на целия път в Европейска комисия за създаване на още два и служебното държавно управление, както и всички българи би трябвало да са наясно с това “

Петков предвижда, че още от 2 юли страната е допустимо да мине на режим, с помощта на незаконното отношение към българската енергетика.

„ И Турция, и България получава газ по „ Турски поток “, „ Балкански поток “, който както желае да го назовава. В момента цената на мегават в Турция е 15,3 евро, а в България е 19,3 евро. Говорим за един и същи газ по генезис и снабдител. Ние, битът и стопанската система на България плащаме 4 евро повече, спрямо Турция. Затова закононарушение би трябвало да се търси отговорност. Новият енергиен министър би трябвало да е уволнил тази тайфа негодници от „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ преди да си е влезнал в кабинета, другояче става съизвършител в съсипията на българския обичай и промишленост “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР