Марио Илиев е изпълнителен директор за България и Сърбия на

...
Марио Илиев е изпълнителен директор за България и Сърбия на
Коментари Харесай

Непобедимият съюз между спорта и бизнеса

Марио Илиев е изпълнителен шеф за България и Сърбия на фармацевтичната компания Montavit. Преди това дълги години е финансов шеф, след което шеф Продажби и бизнес юнит в Astra Zeneca. Има MBA от City University, магистратура по здравен мениджмънт от Медицинския университет в София, магистратура по макроикономика от УНСС, както и бакалавърска степен по интернационален бизнес от WU Виена. Дълги години е играч по волейбол, а понастоящем практикува триатлон и плажен волейбол. В края на 2019 година бе определен за ръководител на УС на Българската асоциация по триатлон. Ръководството на един от най-атрактивните олимпийски спортове има амбициозна стратегия за 2021 година, в която са вградени и пресечните точки сред спорта и бизнеса.

- Господин Илиев, за всички е ясно, че спортът в огромна степен е бизнес, изключително в международен мащаб. Може ли обаче спортът да бъде потребен за бизнеса?

- Спортът е неразделна част от моя живот от ранна детска възраст. Благодарен съм на родителите ми за тази скъпа опция. От 4-годишен майка не пропускаше ден да не ме заведе на плуване, а татко ми възпламени пристрастеността ми към волейбола. В годините има доста обстановки, в които спортът ми е помагал. Изградил съм стотици скъпи другарства и контакти, които са прераствали и в сполучливи бизнес инициативи. За себе си считам, че съм взел най-много от спорта - качества като убеденост, неизменност, воля, възприятие за отговорност и работа в екип. Всички тези качества са и нужна причина за всяка сполучлива работа. Моето мнение е изрично - връзката сред спорта и бизнеса е мощна. Спортът сплотява и сплотява хората и е мощен мотиватор за реализиране на високи бизнес цели. Спортът понижава доста напрежението, подбуден от някои по-напрегнати обстановки и персонално на мен ми оказва помощ да взимам по-спокойни и зрели решения. Като прибавим и тематиката за здравето - изключително настояща през последната година, несъмнено спортът е метод за справяне с доста от провокациите на новото време.

- Хората от бизнеса се подчиняват на ясни закони. Понякога им е нужно да получат предизвикателство от средата извън, с цел да поддържат своята мотивация - може ли спортът да бъде това предизвикателство?

- Както самостоятелният, по този начин и отборният спорт може да има функционалността на мотиватор за хората от бизнеса – и за екипите, и за мениджърите. През последните години триатлонът става прочут в Съединени американски щати и Европа като „ новият голф “ и доста заети хора - бизнесмени, мениджъри и чиновници се обръщат към триатлона, намират време за тренировки, с цел да стимулират себе си и сътрудниците си. Триатлонът включва някои от най-популярните и налични спортове – плуване, колоездене и тичане и редица бизнес хора, без значение от възрастта си, вземат решение да поддържат спортна и умствена форма посредством него. В Българската асоциация по триатлон ние поддържаме тази теза и търсим способи да въвлечем бизнеса в работата на Асоциацията. От една страна през 2020 и 2021 година привлякохме редица спонсори като Uniqa, Speedy, Mercedes, Asics, КЦМ 2000, Remixshop.com, Smile Credit и други, които подкрепят активността ни и здравословното развиване на младите спортисти, трениращи при нас.

Тази година, паралелно с двете огромни шампионати по триатлон за професионални спортисти през юни и юли, организираме корпоративна щафета, в която всяка компания, която желае да направи забавен тийм билдинг за своите чиновници, може да записва тим. Смятаме, че това е една от дребното благоприятни условия в актуалната конюнктура компаниите да стимулират екипите си, да подсилят отборния дух и да се забавляват. На уеб страниците на двете шампионати сме разгласили фотоси на някои от фирмените тимове, които се включиха през 2020 година в щафетното съревнование – и. Регистрацията за корпоративните щафети ще бъде отворена на тези уеб сайтове до края на месец май, а самите надпревари ще са в къси дистанции, изпълними от множеството хора и ще предложат незабравими прекарвания в Морската градина в Бургас и на Гребната база в Пловдив.

- Какво от опита си в бизнеса се пробвате да приложите в ръководството на една относително млада българска спортна организация, която има най-малък държавен бюджет?

- Целият директорски съвет на Асоциацията по триатлон работи про боно. В организацията сме събрали хора от бизнеса, които одобряват за своя идея спорта и здравето на децата - в клубовете ни в цялата страна има от 6-годишни малчугани до зрели хора и цели фамилии. Мисията ни е да разпространяваме триатлона и дейния метод на живот. Защитаваме философията на lean management, в която имаме относително дребен административен и управленчески екип, който комуникира с клубовете в страната и осъществя задачите ни. Имаме бърза връзка и взимане на решения и всички разноски, които не подкрепят непосредствено клубовете, развиването на спорта и надпреварите са сведени до най-малко. Така целият ни бюджет, който за момента идва главно от спонсори, действително способства за развиването на спорта триатлон, както и за разпространение на значимостта му за здравето на подрастващите и на хората от бизнеса.

- “Сплотеност, устойчивост, инклузивност ” - по какъв начин са свързани трите думи във визията на Асоциацията?

- Триатлонът е спорт за устойчивост на тялото и мозъка. Ние сме съвременна етична организация -двама от членовете на борда са дами, има двама мъже. Сред трениращите също имаме положително показване както на мъжете, по този начин и на нежния пол. По линията на инклузивността и сплотеността имаме забавен план, в който се включват няколко известни в България спортисти. Проектът ще разпространява инклузивността и обществената отговорност в обществото посредством триатлона. Ще споделим повече за него напълно скоро.

- През 2020 година учредихте стипендии за надарени деца, като финансирането пристигна напълно от корпоративните ви сътрудници. Какви са задачите ви за 2021 година?

- Учредихме Българската асоциация по триатлон (БАТ) в края на 2019г., като доста бързо спечелихме доверието, както на всички дейни спортни клубове, по този начин и на Министерството на младежта и спорта - още през март 2020 получихме лиценз на спортна федерация. Като напълно млада организация нямаше по какъв начин да бъдем включени в бюджета на ММС за 2020 година Така едно от огромните провокации, с цел да стартираме да осъществяваме амбициозните ни цели, беше да притеглим сътрудници от бизнеса и съидейници. Смятам, че целият УС на БАТ се справихме чудесно с тази задача, най-много поради прозрачността и построените етични модели на работа в асоциацията.

Една от първите ни цели беше да подкрепим надарените деца във всички възрастови групи. Искахме да дадем положителния образец, че техният труд и резултати се правят оценка и да ги мотивираме да продължат все по-уверено напред. Финансирането на стипендиите беше напълно обезпечено от бизнеса.

Желанието ни беше да изградим и високо професионална платформа за изява на всички състезатели. Проведохме две държавни шампионати в Русе и Пловдив през 2020 година, като в тях взеха присъединяване над 250 картотекирани състезатели. Организацията включваше и отворен старт за дилетанти, защото в България триатлонът набира сериозен интерес измежду по-широката публика. Всичките ни старания бяха високо оценени, както от институциите в лицето на ММС, БОК и съответните общини, по този начин и от спортните клубове, треньори, състезатели и родители. За нас най-голямата премия е забележителния растеж на интензивно трениращите спортисти и деца, като за една година броят им набъбна трикратно до съвсем 600.

- Като човек от бизнеса, имате ясно дефинирани цели и като началник на Асоциацията - в този смисъл по какъв начин се пробвате да надскочите към този момент постигнатото в една комплицирана пандемична обстановка?

- Целите дават стратегическата тенденция за развиване. Както в бизнеса, по този начин и в спорта, не се отхвърляме, докато не ги реализираме. Мога да споделя, че триатлонът има известно преимущество в подтекста на пандемичната конюнктура – той се случва навън и даже в щафетен формат, няма непосредствен контакт сред участниците. Една от задачите ни през тази година е образуването на млад и перспективен народен тим, като в подготовката му ще се водим от най-хубавите и одобрени практики в Европа. Вярвам, че има доста капацитет за високи спортни резултати и триумфи, с които да се гордеем в бъдеще.

Бихме желали също по този начин да представим триатлона във всички спортни учебни заведения в страната. Работим в партньорство с НСА, където триатлонът има обичаи, с цел да създадем стратегия за образование по триатлон в спортните учебни заведения в страната. Работим и по сериозна европейска стратегия за развиване и разпространение на триатлона, като посредством нея се надяваме да удвоим децата в спортните клубове.

През 2021 година още веднъж сме възнамерявали провеждането на две огромни надпревари: държавните шампионати на 26-27 юни, Морска Градина, Бургас и 10-11 юли, Гребен Канал, Пловдив. Както загатнах по-рано, и в двете организираме корпоративна щафета за компании и ще се радваме от ден на ден компании измежду вашите читатели да се включат и да изпитат страстите от екипната работа в едно ново предизвикатлество.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР