Марио Драги се е отказал от заплата си като премиер

...
Марио Драги се е отказал от заплата си като премиер
Коментари Харесай

Марио Драги ще работи без заплата, Борис Джонсън да си вземе поука

Марио Драги се е отказал от заплата си като министър председател на Италия в опит да запази политическата поддръжка за необятното си съдружно държавно управление. Той ще ръководи страната без да получава каквото и да било заплащане, излиза наяве от информация, оповестена на държавния уеб страница на 12 май.

Заплатата на предшественика му на поста - Джузепе Конте - е била 115 хиляди евро, само че той избра да взема 80% от нея.

Драги, който е някогашен ръководител на Европейската централна банка, одобри през февруари поканата на Конте да сформира държавно управление и подбра за негови членове технократи и политици от целия идеологически набор. Той заложи на стратегия на нападателни разноски, чиято цел е да изправи на крайници стопанството на Италия след преодоляването на пандемията от COVID-19. 

Драги в никакъв случай не е бягал от провокациите. Той провокира неспокойствие на интернационалната сцена през март когато разпореди да се блокират доставките на имунизациите на " Астра Зенека ", които трябваше да отпътуват за Австралия. На локалния фронт пък " кръстоса шпаги " с водачите на партиите в личната си коалиция по дилекатната тематика какъв брой бързо да отвори още веднъж стопанската система на страната. 

Шефът на крайнодясната " Лига " - Матео Салвини - атакува Драги при всеки комфортен случай с апели да вдигне противопандемичните рестрикции колкото е допустимо по-бързо и да анулира някои от най-строгите ограничения, в това число вечерния час. Салвини обичайно оглавяваше класацията на най-одобряваните политици в анкетите на италианците през последните две години, само че в последно време преднината му се топи в интерес на дясната партия " Братя на Италия ", която избра да остане отвън съдружния кабинет на настоящия министър председател. 

Партньорите на Драги от противоположната страна на политическия набор на левоцентристките " Демократическа партия " и на популисткото " Движение Пет звезди " - също са раздразнени от графика за връщане към естествен живот и приканват за по-предпазлив метод.

Популистите от и отвън италианския кабинет пък стачкуват против високите заплати на държавните служители и решението на Драги да се откаже от заплатата си може да му завоюва скъп политически капитал за осъществяване на икономическата тактика.

Отказът на Драги от заплащане е в внезапен контрастност с държанието на британския му сътрудник Борис Джонсън, за който се твърди, че се оплаквал пред другари, че " не може да си разреши да е министър председател ", макар че получава 157,372 паунда.

Разприте към парите на Джонсън добиха гласност през април когато стана ясно, че донор на консерваторите е дал 58 хиляди паунда на партията на торите, с цел да покрие разноските по разточителния ремонт и преобзавеждане на премиерския етаж на " Даунинг стрийт 11 ". На 13 май пък стана ясно, че британският министър председател има непогасен дълг от 535 лири стерлинги, който " виси " още от 26 октомври 2020-а.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР