Марина Овсянникова беше задържана и срещу нея е заведено наказателно

...
Марина Овсянникова беше задържана и срещу нея е заведено наказателно
Коментари Харесай

Арестуваха отново протестиралата срещу войната в Украйна журналистка Марина Овсянникова

Марина Овсянникова беше арестувана и против нея е заведено наказателно дело за разпространение на " подправена информация " за въоръжените сили на Русия. Руската журналистка стана известна с дръзкия митинг против войната в Украйна в ефира на държавния " Първи канал ", където работеше.

Повод за делото е акция на Овсянникова от 15 юли. Застанала до река Москва, на фона на Кремъл, тя издигна афиш с надпис: " Путин е палач. Войниците му са фашисти. Загинаха 352 деца. Още какъв брой деца би трябвало да загинат, с цел да се спрете? "

Овсянникова е разпитана в качеството ѝ на обвинена и ще прекара нощта в следствения арест на " Петровка " 38. Засега не е известно каква мярка за неотклонение ще изиска следствието.

Името на Марина Овсянникова обиколи света в средата на март, когато тя издигна афиш против нахлуването в Украйна в студиото, откъдето се излъчваше новинарска емисия на държавната телевизия. В средите на съветската съпротива обаче има и упреци против нея поради работата ѝ за " Първи канал ", прочут като рупор на властта.

Тогава тя беше единствено санкционирана, а по-късно напусна малкия екран и прекара няколко месеца в чужбина, където работи за немския вестник " Велт ". Върна се в Русия началото на предишния месец поради спор към попечителството над двете ѝ деца.

Оттогава Овсянникова е глобявана два пъти от съда за " дискредитиране " на съветските въоръжени сили. Според въведеното след 24 февруари законодателство две такива санкции в границите на по-малко от шест месеца дават опция за завеждане на наказателно дело. Максималното наказване по настоящето обвиняване е 10 години затвор.




Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР