Марин льо Пен обещава по-ниски ставки на ДДС. А Еманюел

...
Марин льо Пен обещава по-ниски ставки на ДДС. А Еманюел
Коментари Харесай

Кого ще изберат французите - реалиста Макрон или популистката Льо Пен?


Марин льо Пен дава обещание по-ниски ставки на Данък добавена стойност. А Еманюел Макрон се готви да увеличи пенсионната възраст от 62 на 65 години. Икономическата политика ли ще реши втория тур на президентските избори във Франция?

Двамата кандидат-президенти се срещнаха в избирателен ефирен спор

На предизборния спор нощес, доминиран още веднъж в огромна степен от икономическите тематики, Марин Льо Пен повтори обещанието си да усили заплащането. " В действителния живот, когато желаете от банката заем, там първо питат за заплатата, която получавате, и се смеят на добавките ви ", сподели тя. Еманюел Макрон пък предизвести французите да не чакат автоматизиран растеж на приходите от 10 %.
Редакцията предлага
Френският президент упрекна Льо Пен според от съветското държавно управление и Путин, припомняйки заема, който е получила от чешко-руска банка, близка до Кремъл. Крайнодясната кандидатка от своя страна сподели, че желае да изтъкне солидарността си с украинците - като явен знак за това, че желае да се отърси от по-раншните си връзки с съветския президент Путин.

Тя обаче даде ясно да се разбере, че е съперник на блокирането на съветския газ и нефт, тъй като " в действителност това няма да навреди на Русия, само че ще навреди изключително доста на нашия народ ". Въпреки прогнозите, че балотажът в неделя ще бъде оспорван, множеството социологически проучвания дават на Макрон преднина от над 10 %.

Льо Пен подчертава върху намаляването на налозите

Основното заричане на Марин льо Пен е да ускори покупателната дарба на всички французи. Тя счита да реализира това посредством съществено понижение на Данък добавена стойност, изключително за внезапно повишените енергийни разноски - за бензин, мазут, газ и ток.

Другата основна мярка, обявена от нея, е Данък добавена стойност за 100 съществени продукта да бъде редуциран до нула. Става дума за шампоаните, памперсите, питателните артикули като олио, масло, макарони, ориз, сол, месо, риба. Льо Пен има намерение да отстрани Данък добавена стойност върху тези артикули, до момента в който инфлацията продължава да е с един % по-висока от икономическия напредък, както е в този момент.

Марин Льо Пен събира поддръжка с обещанието си да усили заплащането

Крайнодясната кандидатка възнамерява да компенсира провокираните от тези ограничения спомагателни бюджетни разноски с понижаване на обществените помощи за мигрантите и по-интензивна битка с измамите.

Мениджърите са на страната на Макрон

Експертите се съмняват, че тази сметка ще излезе - допускат, че освен това състояние фискалните доходи ще намалеят с към 100 милиарда евро. Спрямо брутния вътрешен артикули обаче Франция занапред е достигнала такова равнище на държавните задължения, което тревожи специалистите. " Държавният дълг във Франция в този момент е 115 %, което е исторически връх ", споделя Армин Щайнбах, професор в реномираното парижко бизнес учебно заведение HEC. " Ако Льо Пен стане президент, държавният дълг ще нарасне още повече и това естествено ще изнерви пазарите. "

За да резервира дълга под надзор, Льо Пен може да бъде принудена в средносрочен проект да увеличи други налог, да вземем за пример корпоративния. Именно заради това френските мениджъри ясно поддържат Макрон. " Индустрията и фирмите се надяват на последователност с Макрон ", споделя Кристоф Шарой от баварския тръст за опаковки MULTIVAC.

Сегашният президент съумя да смъкна безработицата

Повечето специалисти считат, че икономическите триумфи на президента Еманюел Макрон са явни - безработицата е най-ниската за последните 14 години, икономическият напредък означи връх през 2021-а година. А Франция още веднъж се трансформира в привлекателно място за вложителите. " През 2021-а година Германия още веднъж стана най-големият пряк вложител във Франция за пръв път от доста години насам ", споделя Патрик Брандмайер, изпълнителен шеф на Френско-германската индустриално-търговска камара в Париж.

Проучванията дават на досегашния президент преднина от 10 %

Макрон обаче и до момента не е съумял да прокара един от главните си планове - от дълго време обявената пенсионна промяна. По време на предизборната акция той излезе със следното обръщение: " Тъй като живеем по-дълго, единственият метод е да плащаме по-дълго в пенсионния фонд. Погледнете европейските ни съседи. Пенсионната възраст там е сред 65 и 67 години. Разполагаме с една от най-изостаналите пенсионни системи ", твърди той.

Спорното пенсиониране на 65 години

Пенсионната възраст във Франция в този момент е 62 години. Макрон желае да я усили на 65, което във Франция не се посреща драговолно. За да не уплаши левите си гласоподаватели, президентът загатва в последните дни за подготвеност за леки отстъпки по този план, който от години е главен за него. Икономическият специалист Щайнбах счита, че това е неточност. " Обявеното от него нарастване на пенсионната възраст е в действителност верният отговор на провокациите, идващи от икономическата политика и демографията. "

Макрон и Льо Пен са единомислещи по тематиката за нуклеарната енергетика - и двамата желаят освен да я запазят, само че и да продължат да я развиват. Френският президент към този момент разгласи, че следва построяването на шест нови реактора, ще има и още. Но Макрон категорично възнамерява да резервира насърчаването на възобновимите енергийни източници, до момента в който съперниката му Льо Пен би желала да отстрани в идващите години всички съществуващи вятърни паркове след приключването на периода им на употреба.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР