Марин Бакалов е една от най-големите легенди на Ботев Пловдив.

...
Марин Бакалов е една от най-големите легенди на Ботев Пловдив.
Коментари Харесай

Легендата на Ботев Марин Бакалов: Мъртъв период от 15 години оказа влияние на футбола ни

Марин Бакалов е една от най-големите митове на Ботев Пловдив. Доскоро беше рекордьор с най-вече изиграни мачове в елитния ни футбол (454), само че беше задминат от Георги Илиев. Бакалов е играл още за ЦСКА, Шавеш (Португалия), Спартак Пловдив, Марица и Олимпик Тетевен. Няколко пъти треньор на „ канарчетата “, бил е и част от управлението.

Ето какво сподели Марин Бакалов пред за началото на пролетния дял от сезона и други настоящи тематики:

-Господин Бакалов, зима на измененията в Ботев Пловдив. Какво очаквате от новия Ботев?
-Да, в действителност има много съществени промени – нов въпреки и не публично притежател, нови треньори, нов щаб, нови футболисти. Има вяра в последователите и нас – ветераните. Надявам се тези промени да бъдат за положително, Ботев да се стабилизира и да излезе от това нежелано състояние, което се намира сега. Най-важното е отборът да заиграе този футбол, който всички почитатели чакат.

-На формалното показване на отбора бяха казани мощни слова от треньора Валентич даже за продобиване на трофей още този сезон. Това допустимо ли е?
-Като погледнем класирането, в шампионата е малко мъчно да имаме някакво съществено достижение с изключение на да подобрим класирането си. Да се надяваме упоритостите на управлението да отговорят на упованията на последователите. За страдание нямаме ясна визия за тима, защото не знаем по какъв начин са играли в контролите.

-Предстои първи мач с Арда.
-Този дуел е извънредно значим, с цел да даде опция на тима да усъвършенства класирането си. За мен това е най-важният мач за Ботев, който може да даде самочувствие и да ни стабилизира в класирането.

-Може ли дългият престой на Николай Киров в Ботев Пловдив в този момент да му помогне в Арда за този мач?
-Обстановката към този момент е много изменена. Киров направи доста за Ботев Пловдив, реализира триумфи. Сега направи добър тим в Кърджали. За мен обаче огромната загуба за нашия тим е липстата на Тодор Неделев.

-Има някои нови попълнения, само че в тима останаха и опитни футболисти?
-Ще се разчита на Славчо Шоколаров, Филип Филипов, Виктор Генев. В нахлуване имаме Атанас Илиев, който демонстрира, че когато е стимулиран, играе доста добре и материализира основаните положения. Привържениците желаят Ботев да наподобява добре и да побеждава. Това, което липсва в представянето на Ботев, е постоянството. Иска ми се това да се промени.

-Защо към Ботев Пловдив съвсем постоянно има проблеми, свързани с почитателите и то от много години?
-Ако следите мисълта ми, виждате, че деля тези, които поддържат тима, на почитатели и последователи. Някъде към 2000 година започнаха да се засилват фенските структури – преди този момент хората бяха най-вече последователи. Имало е проведени групи и преди този момент, само че не по този начин, както се случи в по-новото време. Моето мнение е, че би трябвало да се слуша гласа на почитателите, тъй като те са като едно държавно управление в страната. Навремето имахме една концепция – да образуваме на правилото на Барселона ръководство с членски импорт. Само че може би беше рано, не събрахме нужния брой членове. Имахме настройката, че ще са доста повече, а се оказаха единствено 240. Може би в този момент е по-различно времето, виждам, че са дейни при събирането на средства, само че тук към този момент влизат и последователи на Ботев – интелектуалци, предприемачи, политици, които не обявяват чак толкоз показно мнението си. Собственицте, които идват и желаят да ръководят един футболен клуб, би трябвало да се съобразят с манталитета, стила и метода на игра на тима, с манталитета на хората към него.

-Това тормози ли ви, че хора, които идват от друго място, може да се усетят какво е Ботев Пловдив и последователите му?
-Ако тимът заиграе добре и реализира победи, няма да има проблеми. Всичко ще бъде наред. Още повече, в случай че извърнат внимание, както обявяват и към детско-юношеската школа. Тази база и условия, които ги има клубът, постоянно могат да дадат нужните наши попълнения за първия тим. И един ден да бъдат печеливша инвестиция.

-Заговорихме за школите – Валентин Антов от ЦСКА направи трансфер в Болоня. Какво мислите за него?
-На тези години да се направи трансфер в Италия е повече от добра вест, както за него, по този начин и за българския футбол. Това ще му даде опция да се развие по-добре, да разгърне капацитета си. Защото виждаме, че неналичието на такива прехвърляния е сериозна. Все отново в последните няколко години излязоха някои доста млади момчета – на възраст 16-18 години, което въпреки всичко е нещо. Защото ще попаднат в относително професионална конюнктура и да се надяваме, че ще се върнат по-подготвени за националния тим.

-Защо всичко пропадна за един сериозен интервал от време и българските футболисти като че ли изчезнаха?
-За страдание имаше един интервал от 15 години, в който нищо не се случваше в детско-юношеските школи – нито като бази, нито като работа. Един мъртъв интервал, който за жалост се отрази на футбола ни. Прекъсна се приемствеността в клубовете. Навремето златното потомство, което игра 1994 година, стартира да се постанова в клубовете още в средата и края на 80-те години. В ЦСКА играеха Джеки, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Георги Славков, Ради Здравков – тим с огромни характери на европейско и международно равнище. Стоичков, Пенев и Костадинов по-късно заиграха около тях. Както да вземем за пример аз – играл съм с най-големите футболисти на Ботев Пловдив, със Зехтински, Сашо Иванов – на Гонзо татко му и така нататък Футболисти, които бяха национали, огромни фигури. Те ни одобряваха нас по-младите като техни деца, желаеха да ни оказват помощ. Сега времената са радикално изменени, само че приемствеността липсва. Виждаме огромно текучество както на футболисти, по този начин и на треньори. Няма я спокойната конюнктура, в която да се гради нещо по-дълго време.

-Ръководителите на клубовете също заложиха на по-лесното, да купуват чужденци?!
-Виждате и при тях какво текучество има. Няма нищо неприятно всеки да излезе със лична стратегия или визия. Но е по-лесно да купиш дадения чужденец. За положителните обаче би трябвало да се заплаща, а тези, които са свободни сътрудници и идват у нас, виждате какво качество са.

-Ще се оправи ли Ясен Петров отпред на националния тим?
-Пожелавам на целия екип да се оправи. Има потребност от малко вяра на изстрадалите почитатели. Мисля, че Ясен има задоволително опит – беше и у нас, и в Китай. Надявам се да отсее и да откри верните хора. Нямаме огромен избор от футболисти, които играят в чужбина, само че с един добър избор, с положително отношение и малко шанс, да се надяваме тимът да изкачи едно-две стъпала.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР