Марихуаната все повече се превръща в най-търсения наркотик у нас

...
Марихуаната все повече се превръща в най-търсения наркотик у нас
Коментари Харесай

160 кг марихуана е хваната за два месеца в Пловдив, превръща се в най-желания наркотик у нас

Марихуаната от ден на ден се трансформира в най-търсения опиат у нас и зад граница, а още от началото на тази годината в Пловдив по-често се правят огромни арести за дрога, като канабисът непроменяемо води класацията. 
Прочетете още
Най-често тревата, която се прекарва през България е предопределена за турския пазар, а там опиатът регистрира най-високата си цена. Преди да стигне до южната ни съседка обаче, трафикът минава постоянно и през Пловдив.  

Само от началото на 2024 година в града под тепетата арестите след спецакции поради огромни количества марихуана са  четири. В рамките за месец антимафиотите взаимно с ДАНС и Криминална полиция са заловили близо 160 кг марихуана, както и свръх оборудвана лаборатория с 852 броя растения и подготвена продукция. 

Данни демонстрират, че в границите на два месеца тежестта марихуана, което е хванато на територията на Пловдив е с 62 кг повече от конфискуваната трева за цялата 2023 година, която е 98 кг. 

Първенец за тази година бе акция на престъпна полиция в пловдивски села. След обиск на криминалистите в парцел, намиращ се в село Бойков и автомобил в Храбрино бяха конфискувани общо 7 кг дрога, като марихуаната е била  по-голямата част от опиатите.

След това пловдивските антимафиоти спипаха група с общо 20 кг марихуана на обща стойност 400 275 лв., за разпространяване. Арестът при спецакцията беше осъществен на паркинг в града под тепетата, а в автомобила на трафикантите са били открити 3 сака, в които имало 40 полиетиленови пакета, увити в тиксо.

Най-мащабната акция за този интервал в града бе осъществена от ГДБОП-Пловдив взаимно с ДАНС и Криминална полиция. Полицаите разрушиха канал за трафик на опиати към Турция и заловиха бус цялостен със 130 кг марихуана. Арестувани бяха двама-македонец и българин, а дрогата бе поставена в 25 кашона. От обвиняването оповестиха, че е била оценена за близо 3 милиона лв.. 

Последното попадение на полицията в Пловдив, въпреки и инцидентно, е свръх оборудваната лаборатория на Ангел Гунчев и съучастника му. Криминалистите се натъкнаха на нея след инцидентен пожар, който бе горящ в парцела на бизнес семейството. Намерената подготвена продукция е била 2 кг, а в друга сграда са открити 852 броя  растения  марихуана. 

След като държавното управление актулизира цените, по нова разпоредба от 2023 година, избраната цена за най-търсения опиат у нас - марихуаната   е 16 хиляди лв. за кг, а за разпространение на улицата грама е на цена от 20 лв.. Тези цени бяха вдигнати с 3 пътри повече поради това, че доста от делата против задържани с марихуана биваха прекратявани по незначителност. Причината за това ставаше прекомерно ниската цена, по която опиатът бе оценен. 

Двойно по-скъп е хашишът, който е оценен на 40 лева на грам за разпространение на улицата. При трафик сумата за кг е 16 хиляди лева Вдигнала се е и цената на амфетамина. Той е на  цена от 40 лева за грам при 12 до преди новата разпоредба. При трафик сумата още веднъж е 16 000 лева

Екстазито е с 10 лева по- скъпо на улицата от амфетамина, само че за кг трафик е оценено на 12 хиляди лв.. Цената на метамфетамина е по-вискока. За трафик на опиата кг  се прави оценка на цена от 24 хиляди лв., а грама за разпространение на улицата е 70 лв.. Кокаинът още веднъж е без твърда цена и се счита по специфична формула, като водещо е дейното вещество в него. По същия метод се пресмята и цената на  хероина.  В постановлението са добавении и цените на редица нови опиати, в това число дизайнерските дроги, които от ден на ден се избират.

Данни, предоставени до  TrafficNews  за интервала от 1-ви януари 2023 година до края на годината  демонстрират, че криминалистите в Пловдив са направили близо 400 профилирани интервенции против владеене и разпространяване на опиати, а 729 лица са били арестувани. 

Иззетото количество марихуана е било общо 98 кг с 62 кг по-малко от количеството конфискувано за тези два месеца през 2024 година в Пловдив.  Безспорно желаните наркотични субстанции са и синтактичните канабиноиди, които от ден на ден навлизат на пазара.Същите  съставляват прахуляк или паста, от които се изготвя по този начин познатият " Бонзай ". През 2023 година пловдивската полиция е задържала общото количество от 15 кг.

Задържаният кокаин на територията на ОДМВР-Пловдив за 2023 година е близо 200 грама. Иззетият хероин на територията на дирекцията е бил близо 3 кг. Общо 2 кг амфетамин, 37 грама метамфетамин, 156 грама хашиш, както и 267 броя растения канабис и 172 грама екстази са били хванати от криминалистите, преди тяхното разпространяване. Иззети са и близо 600 таблетки тип Ксанакс и Ревотрил.

От общия брой арестувани са формирани  досъдебни производства против 641 лица. 69 от тях са докладвани на Окръжна прокуратура и 573 на Районна прокуратура.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР