Марихуаната е по-вредна за сърцето и кръвоносните съдове от тютюна.

...
Марихуаната е по-вредна за сърцето и кръвоносните съдове от тютюна.
Коментари Харесай

Марихуаната е по-вредна за сърцето от тютюна?

Марихуаната е по-вредна за сърцето и кръвоносните съдове от тютюна. Това демонстрира ново проучване, оповестено в Journal of the American Heart Association, при което опитни мишки са подложени на пасивно пушене на тютюн и на марихуана.

Опитните мишки са били изложени в продължение на минута на пушека на тютюн, а по-късно и на марихуана. В резултат учените са записали мощно стесняване на кръвоносните съдове и надлежно значително понижаване на функционалностите им. По-интересното изобретение обаче е това, че на мишките е било нужно три пъти повече време, с цел да се възстановят от марихуаната спрямо тютюна.

„ Ако някой си мисли, че пушекът от марихуана не води до отрицателните последствия от тютюневия дим, не е прав и нашето проучване удостоверява това “, споделя Матю Спрингър, професор кардиолог в Университета на Калифорния.

Артериите на мишките, които са били изложени 1 минута на пушек от марихуана, са били с по-ниска функционалност при преноса на кръв минимум 90 минути, до момента в който същата понижена функционалност на съдовете при мишки изложени на тютюнев пушек е била единствено 30 минути.

Пушекът и от тютюн, и от марихуана е довел до понижаване на функционалността на кръвоносните съдове при оценените мишки с 50%. Ако сходно излагане на пушек от цигари – тютюневи или от марихуана става постоянно, рискът от дълготрайни проблеми на съдовете и сърцето се усилва неведнъж.

Доказано е, че всеки пушек от нещо, което гори, съдържа многочислени нездравословни детайли, даже когато това, което гори е натурален, естествен артикул, каквито са тютюнът и марихуаната.

Тези проучвания се разграничават от такива, направени по-рано, които твърдяха, че няма директна връзка сред пушенето на марихуана и сърдечните болести. По този мотив Спрингър се съгласява, че техните заключения не могат директно да се трансферират от мишките на хората, само че отбелязва, че в кръвоносната система на мишките и хората има много общи неща, което е довело до потреблението на опитните мишки в лабораториите.

„ Има доста проучвания, при които хората и опитни мишки реагират по еднакъв метод при поемането на тютюнев пушек и техните кръвоносни съдове са еднообразно увреждани от това. В този смисъл е обикновено да предположим, че и при дима от марихуана резултатът върху човешките кръвоносни съдове и тези на опитните мишки би бил сходен, “ споделя Спрингър.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР