Мариет Леви Ашер е еврейка с български произход. Израства у

...
Мариет Леви Ашер е еврейка с български произход. Израства у
Коментари Харесай

„Стигнахме до скривалището за минута, видяхме атаката по телевизията”: За нападението на „Хамас“ в Израел от първо лице

Мариет Леви Ашер е еврейка с български генезис. Израства у нас, а на 14 години отпътува за Израел. Миналата седмица, след нападението на " Хамас ",тя и фамилията й съумяват да сеевакуиратот Израел и идват в София.

" Ние напуснахме Израел, тъй като сега е доста тежко ", разяснява Мариет в подкаста на Дарик " В Тренда " с водещ Тодор Пантилеев.

Тя уточни, че откогато живее в Израел, постоянно е имало терористични офанзиви. " В последните 10 години животът стана доста под напрежение. Терористичните офанзиви стават от ден на ден. Тези къси войни за седмица-две са по няколко пъти в годината. Презтях ние в действителност би трябвало да се крием, децата не могат да вървят на учебно заведение. Има утежняване на ситуацията. А ние като елементарни поданици желаеме да живеем спокойно. Ние имаме вяра, че и арабите желаят да живеят спокойно. Те също са под гнет ", обяни тя.

По думите й е допустимо човек да свикне с терора. Тя уточни, че изяснява на децата си обстановката по нравствен метод. Мариет Леви Ашер ги твърди, че на тях няма да им се случи нищо, имат укритие и Бог ги пази. " Ние сме до тях. Винаги ще намерим решение по какъв начин да ги спасим и оцелеем. Това и направихме - намерихме решение ", добави майката.

10-годишният й наследник Озз Леви Ашер описа, че го е било доста боязън, даже е питал дали имат оръжие у дома. " Стигнахме до скривалището за една минута. Включихме тв приемника, с цел да разберем дали това е истина. Видяхме, че има всеобща офанзива върху цялата страна. Звъннах на моята братовчедка, която живее до границата, с цел да се уверя дали те са добре. Тя ми отговори, че терористите ги атакуват ", добави момчето.

" Обаждам се на моите пиятели всеки ден, с цел да чуя и видя дали са добре. Притеснявам се за моя град и клас. Ако някой ни слуша от " Хамас " и вие сключите кротичък контракт, ще ние хиляди пъти по-добре, в сравнение с с тази война ", сподели още Озз.

В момента Мариет Леви Ашер не може да си показа по какъв начин ще се равие живота й, тъй като е видяла по какъв начин за една секунда може всичко да се промени. " Аз съм оптимистично настоена, че ще съумея да се справяс каквото и да е. Децата са като на екскурзия сега. Не преодоляват някакви неща, с които би трябвало да свикант. "

Тя изрази менението, че до момента в който " Хамас " не бъде обезоръжен, няма да има завършек на този кофликт, тъй като с всичките пари, които получават, вместо да строят лечебни заведения, учебни заведения и да оказват помощ на хората, те основават от ден на ден оръжия. Те възпитават техните деца на война и ненавист.

Малкият й наследник допусна за какво е почнала войната: " Нашият народ в последната година е доста разлъчен. Имамного митинги. Те са усетили, че ние сме се отслабили като нация. Те са видели какъв брой доста се ненавиждаме взаимно ", добави Озз.

Той изясни, че желае да остане да живее у нас. " Там се карат всички, а тук е по-приятна атмосферата. В България хората не се караткакто в Израел. Тук народът е единен. "

Мариет Леви Ашер пък мечтае всички нации по света да бъдат обединени.

Целия диалог с Мариет Леви Ашер и 10-годишния й наследник Озз чуйте във видеото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР