marica.bgТака се пестят между 50 стотинки и 10 лева за

...
marica.bgТака се пестят между 50 стотинки и 10 лева за
Коментари Харесай

Сменят повредени банкноти без такса

marica.bg

Така се пестят сред 50 стотинки и 10 лв. за всяка скъсана купюра

Край на банковите такси при подмяна на развалени банкноти. Българска народна банка задължава комерсиалните банки да правят тази услуга гратис. Това ще икономисва на жителите и бизнеса сред 50 стотинки и 10 лв. за всяка скъсана купюра. Това планува Наредба №18 за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в налично паричното обращение, призната от Българската национална банка. 

Най-евтината цена е на Касовия център на Българска народна банка. Там, с цел да заменят развалени левчета, пресмятат % от номинала на банкнотата (5%), само че взимат най-малко 50 стотинки. Така за 20 лв. със скъсано ъгълче клиентът ще получи 19 лв.. Частните финансови институции обаче имаха свободата да дефинират по свое убеждение таксата, без да е натрапен таван от Централната банка. Така някои търговски банки калкулираха замяната като % от номинала, само че не по-малко от 6 или 10 лв. за всяка. Това тяхно предписание изцяло обезсмисляше замяната на петолевка или десетолевка да вземем за пример. 

Повредени банкноти могат да се заменят за нови, стига обаче дефектът им да не нарушава повече от ¼ от скъпата хартия. Според разпоредбите на Българска народна банка в този случай притежателят им ще получи цялостната номинална стойност на парата, само че понижена с въпросната такса за подмяна. Регламентът е еднакъв както за Централната банка и териториалните подразделения като ​дружествата за касови услуги в страната, по този начин и за всички търговски банки. Повредена българска банкнота, от която е непокътната минимум една втора (50%) от площта й или съединените елементи от банкнотата възвръщат такава част от площта й, се заменя по половината от номиналната й стойност, показват от Българска народна банка. Ако скъпата хартия е тотално изпокъсана и от нея са непокътнати напълно дребни елементи (по-малко от половината), не се заменя.

По силата на новата Наредба при тестването на машини комерсиалните банки ще могат да дават тестови комплекти единствено с същински банкноти и монети. Тестовете с неистинен такива ще се правят единствено от чиновници на Българска народна банка. С спомагателни разпореждания се показва, че банките и доставчиците на услуги ще могат да употребяват машини, присъстващи в листата, а при изключване ще би трябвало да преустановят тяхното потребление. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни н
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР