Маргарита Ривчаченко е 25-годишна журналистка в Киев. Но временно е

...
Маргарита Ривчаченко е 25-годишна журналистка в Киев. Но временно е
Коментари Харесай

Украинска журналистка става парамедик

Маргарита Ривчаченко е 25-годишна журналистка в Киев. Но краткотрайно е заменила писалката с оръжие, оповестиха в новинарската емисия на Българска национална телевизия,

" Казвам се Маргарита и в този момент съм парамедик в една от частите за териториална отбрана на Киев. Преди войната бях публицист, ПР експерт и прессекретар на народен представител ", споделя тя.

Решението взела непринудено, незабавно след началото на съветската инвазия в Украйна и се явила в наборната комисия на въоръжените сили. Желаещите да се запишат били толкоз доста, че съумяла да преодолее дългите опашки едвам на втория ден.

" Разбрах, че войната е почнала от татко ми, който се обади. Когато разбрах, че родният ми град Харков, където живее фамилията ми, е бил бомбардиран, и Киев също, където сега пребивавам, осъзнах, че няма къде да избягам. Щеше да е доста по-страшно да седнал съм някъде в леговище или да избягам, без да знам какво следва. Тук съм измежду хора, които знаят какво вършат и добре си правят работата ", изясни Маргарита.

Киев е подложен на непрекъснат обстрел, само че обстановката в Харков - дом на към милион и половина души, е доста по-страшна. Най-малко 250 цивилни жители са починали, десетки са ранени, а елементи от града безусловно са сринати. Маргарита е една от хилядите доброволци, включили се към Териториалните сили за защита.

" Не беше суматоха, по-скоро бях скована от боязън. Бях като робот. Мъчех се да не усещам нищо. Просто изпълнявах разнообразни задания. Но на 15-ия ден започнах да се запитвам дали това е вярното място за мен. Може би трябваше да отида някъде в Полша и да очаквам умерено под спокойно небе. Но тогава разбрах, че мога да бъда потребна повече тук ", споделя Ривчаченко.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

25-годишната млада жена не крие, че естественият живот ѝ липсва.

" Ще сменя облеклата. Наистина желая да облека рокля и да сложа токчета. Но шегата настрани, ще отида при родителите ми, в къщата на баба ми. Искам да видя фамилията си ", споделя журналистката.

Маргарита послушала съвета на собствен другар деец по-бързо да одобри актуалната обстановка. И да осъзнае, че това е нова глава в живота ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР