Маратонките са един от най-важните компоненти от екипировката на всеки

...
Маратонките са един от най-важните компоненти от екипировката на всеки
Коментари Харесай

Nike, Adidas, Asics: кои са най-добрите маратонки за тенис?


Маратонките са един от най-важните съставни елементи от оборудването на всеки тенисист, без значение дали става дума за фен или експерт от международна класа. Повишеното търсене през последните години докара до голямо многообразие измежду производителите и моделите, само че това има и отрицателна страна – доста от начинаещите играчи не са сигурни кои са най-важните критерии, по които би трябвало да изберат своите маратонки.

New York Magazine се притича на помощ, с цел да помогне за разрешаването на този проблем. Изданието изиска експертното мнение на създателите на някои от най-популярните тенис магазини в Ню Йорк, както и на опитни треньори от „Голямата ябълка“. Посочените от тях модели бяха оценени по три съществени критерия:
  • Издръжливост : Интензивен спорт като тениса е натоварващ освен за спортистите, само че и за тяхната екипировка. Според Майкъл Лейтън, създател и изпълнителен шеф на магазин Westside Tennis, най-издръжливите обувки от време на време основават чувство за мудност първоначално, само че то не трябва да тормози потребителите, защото се дължи на спомагателното укрепване по краищата на обувката. Ако се съмнявате дали е пристигнало времето да промените маратонките си, можете да прибегнете до този елементарен тест, който предлага някогашният треньор в IMG Academy Емилия Монел: хванете двата края на обувката и последователно упражнявайте напън. По степента на прегъване ще разберете дали би трябвало да си набавите нов чифт. Според Монел обувките на тенисистите, които играят 1-2 пъти седмично, биха могли да устоят до 1 година. При експертите обаче интервалът всекидневно е към 3 месеца.
  • Стабилност : Движението по корта включва непрестанна внезапна промяна на посоката и това е нещо, за което положителните тенис маратонки би трябвало да са добре пригодени. Точно това е повода множеството обувки за този спорт да наподобяват тежки и тромави, само че това е единствено на пръв взор. Майкъл Лейтън акцентира, че тенис маратонките са доста по-тежки от тези за бягане да вземем за пример, само че това е обикновено поради подсилените подметки, както и спомагателната отбрана за глезените.
  • На какъв вид стъпала прилягат : Фактор, който е доста значим, само че нерядко бива подценяван от по-незапознатите консуматори. Твърде необятните маратонки биха могли да доведат до навехнати и охлузени пръсти на краката, а прекомерно тесните – до пришки и разкървени нокти. Според Уди Шнайдер, съосновател на NYC Racquet Sports, идеалната обувка е тази, която приляга съвършено на стъпалото ви. За да се добие визия за това, би трябвало преди покупка да се тестват допустимо най-вече от придвижванията, които осъществявате на корта. Точно затова Шнайдер предлага извършването на покупки от търговски обект, а не от интернет.

Вземайки поради всички тези фактори, ето кои са осемте най-хубави модели тенис маратонки съгласно New York Magazine:

Най-добри тенис маратонки

Asics Gel-Resolution 8

Множество специалисти дефинират този модел като най-хубавия в листата поради неговата повсеместност по отношение на видовете стъпала, на които приляга. Според Майкъл Лейтън тези маратонки са подобаващи за множеството играчи, без значение от равнището им, а Франк Грийн, професионален треньор от Филаделфия, ги дефинира като най-хубавите маратонки за тенис поради техния дизайн, устойчивост и чувство за комфорт, както и за това, че са подобаващи за всяка настилка. Хорас Чой, треньор в университета в Ню Йорк, споделя, че този модел е нан-популярният измежду неговите играчи заради горепосочените аргументи.

Майкъл Лейтън разкрива, че е имал проблеми поради маратонки за тенис, само че не и когато е употребявал Gel-Resolution 8. Според него този модел има всички качества, нужни за тенис маратонки от най-висока класа.


Най-добри маратонки за превъртане

Nike Court React Vapor NXT

„Нали знаете, когато автомобилните производители показват нов дизайн на кола, само че в действителност е просто миналогодишният модел с друг похлупак? Точно това направиха Nike с тази обувка“ – разяснява Франк Грийн. От американската компания обаче настояват, че моделът, стремящ се по едно и също време към непоклатимост и улеснение, е резултат от години изследвания. Майк Мейсън предлага React Vapour NXT поради спомагателната отбрана за ахилесовото сухожилие и свода на стъпалото. В същото времемодифицираната подметка дава надеждна отбрана без да основава възприятие за тежест. Периферията на обувката е направена от новаторска примес от гума и пластмаса, което я прави доста устойчива и обичан модел на играчите, които обичат да се приплъзват както на клей, по този начин и на хард кортове.


Най-добри маратонки за хора с тесни стъпала

Nike Court Air Zoom Vapor PRO

Този модел е по-специфичен поради това, че е предопределен за консуматори с тесни стъпала. Според Хорас Чой това е всекидневно за моделите на Nike, до момента в който K-Swiss и New Balance са насочени предпочитано към хора с по-широки стъпала. Що се отнася до тези с по-тесни, Фил Париш, шеф на тенис клуб Longfellow Health в Уейлънд, Масачузетс, предлага този модел на Nike поради неговата лека и гъвкава материя. Префиреята на Air Zoom Vapor PRO не е направена от гума, което го прави доста по-лек от останалите модели в листата и желан избор на хората, харесващи сходен вид маратонки.



Най-добри маратонки за хора с необятни стъпала

K-Swiss Hypercourt Express 2

Докато предходният модел е подобаващ за играчи с по-тесни стъпала, то Hypercourt Express 2 е предопределен особено за тези с по-широки. Според Фил Париш този модел е доста подобаващ за тенисисти, които са по-едри и тежки. Карън Мориарти, съосновател на магазин Sportech, също разкрива, че този модел е измежду най-купуваните в техните обекти. „Тази обувка е направена от доста устойчиви материали, което я прави идеална за продължителна игра на твърди кортове“ – разяснява Мориарти.


Най-добри маратонки за хора с плантарен фасциит

Babolat SFX 3

Диагнозата „Плантарен фасциит“ е равносилна на смъртна присъда за множеството тенисист. Когато сухожилията, свързващи глезена с пръстите се възпалят, даже най-простите придвижвания биха могли да причинят мощна болежка. Ако въпреки всичко положението ви не е тежко и лекарите ви разрешат да продължите да играете, би трябвало да си потърсите маратонки, осигуряващи спомагателна отбрана за глезена. Този модел на Babolat е съвършен за задачата, тъй като зоната към глезена е направена от термопластична гума и специфична устойчива система, обезвреждаща огромна част от натоварването върху тази област от крайници. Допълнително преимущество за SFX 3 носи това, че той е подобаващ за играчи с друг вид стъпала.



Най-стабилни маратонки

Adidas Barricade

Франк Грийн предлага този модел, защото, сходно на Asics Gel-Resolution 8, е предопределен за разнообразни видове играчи. Връзките са построени по така наречен „lock-in“ структура, която прилепва езика на обувката до стъпалото и основава чувство за непоклатимост без значение от вида ходило, който имате. Фил Париш, който е употребявал този модел, се изрича доста позитивно по отношение на стабилността, която той дава. Той също по този начин акцентира, че в тениса се изисква непрекъснато бягане встрани, а Adidas Barricade е доста подобаващ за тази цел.



Най-удобни маратонки

New Balance Fresh Foam LAV

Според Хари Тонг, създател и водещ на YouTube канала Tennis Spin, този модел на New Balance е „най-меката, комфортна и скоклива тенис обувка, която бихте могли да откриете“. Той предупраждава потребителите, които имат намерение да се насочат към този модел, че първият път, когато е пробвал тези обувки, са му були нужни няколко минути, с цел да ги обуе. Причината за това е, че когато са чисто нови, те са много твърди. Тон обаче бърза да посочи, че това е доста добър знак за едни тенис маратонки. Той съпоставя Fresh Foam LAV с „меки, комфортни обувки за ски“. Грег Пиърсън, притежател на магазин Tiki Tennis в Исламорада, Флорида, декларира „Носил съм всевъзможни марки маратонки, само че тези несъмнено са най-удобните“.


Най-добри маратонки за възрастни играчи

New Balance 1006

За по-възрастните играчи тежестта и комфорта постоянно са водещите фактори при избора на маратонки за тенис. New Balance 1006 има плюшено покритие от вътрепната част, което обезпечава улеснение за тенисистите, които имат или са имали проблеми с травми в предишното. Освен това този модел е с към 30% по-лек от множеството от моделите на пазара, като дизайнът ѝ я прави подобаващи за хора с по-широки стъпала.

Всички модели са налични в уеб страницата Tennis Warehouse, където можете да видите и цените им.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР