Броят на жертвите на земетресението в Мароко се покачва към 2500, докато неистовите спасителни усилия продължават

...
Маракеш, Мароко — Стотици хора стояха на опашка с часове
Коментари Харесай

Маракеш, Мароко — Стотици хора стояха на опашка с часове пред кръвна банка в централен марокански град Маракеш в понеделник, някои дори припаднаха от жега, но всички те са решени да направят каквото могат за страната си, тъй като тя се разклаща от опустошителното земетресение, което удари петък вечерта.

До понеделник сутринта броят на загиналите се е увеличил до 2497, а други 2476 души са били ранени според вътрешното министерство на страната.

Объединените нации изчисляват, че около 300 000 души са били засегнати от земетресението в ал-Хуз — мощен трус с магнитуд 6,8 по Рихтер, който удари регион, несвикнал и зле подготвен за подобно сътресение.

Видеото продължи да се появява през уикенда, което улавя както степента на опустошението, така и неистовото моменти веднага след като земетресението удари северноафриканската нация.

Неистовите усилия да се намерят оцелели все още продължават, докато други се насочват към оплакване на близките си.

„Щехме да вечеряме“, каза Хамид Бен Хена. „Помолих сина си да донесе нож от кухнята, за да нареже десерта, но той така и не го направи, защото веднага щом излезе от кухнята, удари земетресението. Той беше затрупан в шест фута отломки.“

Най-лошото от разрушенията е в живописните планини Висок Атлас, където черните пътища се извиват в покрити със сняг върхове. Много от тези проходи са блокирани от скални свлачища, което прави невъзможно достигането до тези, които все още са в капан под отломките на домовете си.

Някои все още могат да бъдат спасени, но много други ще трябва да бъдат намерени и положени .

„Просто не можехме да си представим, че нещо подобно се случва тук наистина, просто беше напълно опустошително“, каза Хелън Галахър, която емигрира, за да направи Турция свой дом. „Просто сме в режим на оцеляване и се опитваме да получим помощ от хората, които имат най-голяма нужда от нея, и ще го обработим след това, предполагам.“

В градове като Маракеш, с неговата прочута Казба, средновековните сгради, които са стояли 1000 години, са силно повредени. Някои са паднали, а други могат да се прекатурят всеки момент.

Нуждата от помощ е огромна и спешна. Посолството на САЩ в Мароко каза, че знае за малък брой американци, които са пострадали при земетресението, но никой не е загинал.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР