Мантрата със съдебната реформа трябва да бъде прекратена, заяви в

...
Мантрата със съдебната реформа трябва да бъде прекратена, заяви в
Коментари Харесай

Ванухи Аракелян: Мантрата със съдебната реформа трябва да бъде прекратена

Мантрата със правосъдната промяна би трябвало да бъде прекъсната, съобщи в студиото на Дарик ръководителят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян, която неотдавна завърши своя втори мандат като началник на правосъдната институция.

Съдия Аракелян акцентира, че от 2007 година до момента в Закона за правосъдната власт има 67 промени.

„ Не е обикновено да има толкоз ремонти – това са приблизително по 4 на година. Това е промяна на промяната на промяната. Системата е подложена на стрес. Трябва да си извънредно резистентен, с цел да издържиш на тази законодателна вакханалия. Крайно време е съдът да не е единствено обект на измененията и да се упражняват върху него. Вслушайте се в гласа на практикуващите магистрати, тъй като нашите оферти се неглижират. Как да реформираш една система, в случай че не си бил част от нея и не знаеш проблемите и аргументите за тях ”.

За сполучливата си работа отпред на Апелативния съд във Варна в последните 10 години Ванухи Аракелян показа искрено:

„ В една система нерешените въпроси не би трябвало да се замитата и неглижират, тъй като се получава резултатът на морската вълна. В съда работят хора със своите страсти и терзания. Ако административният ръководите не улови в точния момент риска от евентуален спор, рискува да неодобрява работата на съда. Гледам да не позволявам спорове. Никога не съм вярвала в своята безгрешност. Всеки началник би трябвало да има своя коректив. Правило ми е в никакъв случай да не покачвам звук на работа ”.

В момента тече процедура за избор на нов ръководител на Апелативния съд. Кандидатите са двама, като Аракелян посочи, че досегашният ѝзаместник Янко Янков е получил 17 от 18 вероятни гласа на Общото заседание на въззивните магистрати в морския град. Това единогласие тя дефинира като „ значим отзив “ за работата на екипа ѝ.

Ванухи Аракелян бе претендент за кмет на Варна през 2003 година. Спомняйки си за този интервал от живота си, тя показа, че по време на предизборната акция е получила доста уроци, помогнали ѝпосле в работата като административен началник.

„ Кампанията ме извади от зоната на комфорт. За първи път излязох от кабинета си и тръгнахме по площади и пазари. Гордея се, че имах 4000 гласа повече от листата за общински съветници на Съюз на демократичните сили, която ме издигна. Те не стигнаха обаче, тъй като Кирил Йорданов тогава беше в апогея си като кмет. “

„ Трето потомство варненка съм и всичко положително в града ме радва. През последните години обаче са малко мотивите за наслада, като не мятам виновност върху никого. Ако бях станала кмет, изрично бих се борила със зъби и нокти да запазя историческото архитектурно и културно завещание. Кметът би трябвало да е предприемчив и да търси контакт с другите професионални организации, които могат да предложат решения за града. Бих имала и извънреден контакт с медиите ”.

През последните 20 години Ванухи Аракелян има по два мандата като ръководител първо на Окръжния съд, а по-късно на Апелативния съд във Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР