Манолис Андрулакис, гръцкият генерален консул в Мариупол, е последният дипломат

...
Манолис Андрулакис, гръцкият генерален консул в Мариупол, е последният дипломат
Коментари Харесай

Гръцки дипломат: Мариупол като Герника, Сталинград, Грозни, Алепо

Манолис Андрулакис, гръцкият общоприет консул в Мариупол, е последният посланик от Европейски Съюз, напуснал украинския обсаден пристанищен град, съгласно данни на гръцкото външно министерство.

При завръщането си в Гърция той сподели следното: " Мариупол ще влезе в листата с градовете, които са били изцяло разрушени при война - като Герника, Сталинград, Грозни, Алепо. "

Той прикани хората да " обединят гласовете си, с цел да изискат преустановяване на огъня ". Андрулакис разказа ужасяващи подиуми от Мариупол - разпръснати телесни елементи из улиците, безпомощни цивилни жители, по които се стреля " на сляпо ". Дипломатът добави: " Герои са тези хора, които са останали там и които ще се опитат да стартират живота си изначало. "

По данни на губернатора на Севастопол Михаил Развожаев, при сраженията за Мариупол е бил погубен заместник-командир на съветския Черноморски флот. Андрей Николаевич Пали е бил погубен при " борбата за освобождението на Мариупол ", осведоми Развожаев. Губернаторът на Севастопол упрекна за убийството на Пали " украински нацисти ".

До този миг съветските военноморски сили не са заели позиция. Севастопол се намира на анексирания през 2014 от Русия полуостров Крим и е база на съветския Черноморски флот.

В неделя вечерта съветският генерал-майор Михаил Мизинцев изясни, че в Мариупол се е стигнало до " ужасна филантропична злополука ". " На всички, които смъкват оръжията, е обезпечено свободно овакантяване на града. "

За тази цел през днешния ден сутринта съветската войска е възнамерявала филантропичен кулоар. По думите на Мизинцев и на цивилните жители трябвало да бъде предоставена опция да изоставен Мариупол в посока Русия или следени от съветската войска украински области.

По съветски данни в пристанищния град има към момента 130 000 цивилни. Местният градски съвет укори управлението в Москва, че извежда хора срещу волята им към Русия.

Същевременно въздушните набези над Киев не престават. През последното денонощие са били атакувани жилищни здания и един мол. " В понеделник сутринта пред мола Retroville в северозападен Киев имаше шест натрупа ", оповестява сътрудник на Агенция Франс Прес. Първоначално кметът на столицата Витали Кличко беше уведомил за една жертва. Кличко заяви, че са били ударени и няколко жилищни здания в квартал Подил. В Телеграм той осведоми, че на място има спасители и санитарни екипи.

Украйна отхвърли съветския ултиматум да съобщи обсадения пристанищен град Мариупол на съветските военни. " Няма да има капитулация, няма да оставим оръжията ", сподели вицепремиерката Ирина Верещук пред " Украинская истина " в нощта против понеделник, 21 март. Това към този момент е било обявено на съветската страна.

В свое видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски съпостави Русия с нацистка Германия и упрекна Русия, че има проект за изтриване на Украйна. " Чуйте какво споделят в този момент в Москва: " дефинитивно решение ", само че този път по отношение на украинския въпрос ", сподели той в своя тирада пред депутати от израелския парламент. 44-годишният държавен глава, който е с еврейски корени, направи отпратка към така наречен " дефинитивно решение на еврейския въпрос ", както беше наречено убийството на милиони евреи в Европа от нацистка Германия.

Започналата преди повече от три седмици съветска инвазия в Украйна не е просто една " военна специфична интервенция ", както в Русия разказват войната, акцентира Зеленски.

" Това е една широкомащабна и подла война ", която има за цел да унищожи нашия народ, нашите деца, нашите фамилии, нашата страна. " Украйна се намира в сходна проблематична обстановка както еврейската страна в Близкия изток, сподели още Зеленски.

Във връзка с непрекъснатите съветски въздушни удари той акцентира: " Всеки в Израел знае, че вашата противоракетна система е най-хубавата. Всеки знае, че вашите оръжия са мощни. " Поради това Зеленски си задавал въпроса за какво до този миг Израел не е изпратил на Киев оръжия, нито пък се е присъединил към западните наказания против Русия.

Външният министър на Израел Яир Лапид не реагира на упрека на Зеленски. Той обаче акцентира, че Израел ще помогне колкото е допустимо на украинското население. Преди броени дни министър председателят Нафтали Бенет направи опит да посредничи в спора сред Русия и Украйна.

По данни на английските служби съветските войски, придвижващи се към Киев от северозапад, се изостават. Голяма част от войските към момента се намирали на 25 км от центъра на украинската столица. Северно от Киев тежките сражения не престават, разгласи министерството на защитата в Лондон. " Руските елементи, които се придвижват от Хостомел на северозапад, биват отблъснати от гневната украинска опозиция. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР