Манията за отличници и откриването на млади таланти, започва от

...
Манията за отличници и откриването на млади таланти, започва от
Коментари Харесай

В търсените на децата-гении – един неуспешен експеримент успя да накара най-умните да мълчат

Манията за отличници и откриването на млади гении, стартира от най-ранна възраст. Откриването на гении или по този начин наречени „ надарени “ деца, може да се счита за особена наслада в едно семейство, само че от кое място потегля цялото търсене? Другият значим въпрос е: по какъв начин да сме сигурни, че нашето дете е такова и дава отговор на тези условия? Какво би трябвало да се направи, с цел да се употребява цялостният им капацитет? Още Платон ще споделя за децата, които са „ родени от злато “ и могат да преценяват ясно и тъкмо бъдещето на страните.

През XVIII век стартират да се раждат и най-различни псевдо теории за развиването и идентифицирането на такива деца. Някои се концентрират върху размерите на главата и изражението на лицето. Въпреки тези способи, доста постоянно се оказва, че определените деца освен нямат опция да блестят със своя разсъдък, само че и като че ли в никакъв случай не са желали. В началото на XX век към този момент е ясно, че всички желаят да открият решение на обществените проблеми, военните катаклизми и още доста други. Манията се прокрадва при лекарите, политиците и даже самите родители. Наследниците би трябвало да се трансфорат в спасители на бъдещето, само че точно последните постоянно ще се борят за тъкмо противоположното – да останат деца.

По същото време се появява IQ пробата, който ще мери капацитета на деца и възрастни, с цел да остане един идеален стандарт. Първият откривател е Алфред Бинет – френски психолог. Заедно с неговия сътрудник Теодор Симон ще би трябвало да открият метод за идентифициране на децата, които имат по-голяма потребност от помощ в учебно заведение. Тестът Бинет-Симон стартира да включва най-различни инспекции. Двамата ще влагат време за следене на ранните стадии на олигофрения, като обръщат внимание на придвижването на очите и фокуса им, до момента в който се чете текст. До 8-годишна възраст ще се наблюдават и други двигателни качества, като изтъкване на очи, уши, нос и други предмети. Децата би трябвало да броят предмети на една фотография и да посочат кой тъкмо липсва на друга.

Симон и Бинет поставят основата, а някои от техните проби не престават да се употребяват и до през днешния ден. Американците също не чакат доста и през 1916 година психоложката Лета Холингуорт ще стартира проучване на 12 деца с висок коефициент на просветеност – употребявайки метода на французите. Нейните деца са с по 180 точки при естествените 100 на човек.

 Gifted pretty young girl near blackboard with formulas.. Research concept.

Друг мераклия за разшифроването на гения в детското схващане е Люис Терман, който обаче рекрутира интелигентни деца в Калифорния. Терман към този момент е работил с възрастни и то по време на Първата Световна война, с цел да може да уточни и по-доброто систематизиране. Неговият опит включва към 1500 души, родени сред 1900 и 1925 година Изследването започва през 1928 година и продължава да дава информация до 1986 година – към 30 години след гибелта на откривателя. Никой не следи за сексуален баланс или раса – разпределението не е изключително тъкмо – 856 момчета и 672 девойки.

Някои от тези хора са още живи и постоянно към тях се обръщат с името „ Термити “ – от семейството на откривателя. За Холиуорт, децата могат да се разграничават доста и освен с разсъдък – някои ще са буйни, други ще са затворени в себе си или ще избират да бъдат сами. Терман също е на това мнение – той признава, че неговите обекти включват най-различен темперамент. Калифорниецът ще стартира да изследва другите функции за повишението на интелекта и връзките вкъщи, до момента в който неговата колежка ще обръща повече внимание на околната среда и по какъв начин тя се отразява на методите за обучаване. Люис е поканен в организацията Битърменска човешка фондация, която през 1929 година към този момент има толкоз доста белези, че мнозина могат да простят и предложенията за дезинфекция на хора.

Техният триумф е, че в идващите години ще оказват помощ на към 20 000 пациента от лудниците да преминат през химическа кастрация – лудостта обаче не се предлага по сексуален път. За сходни организации, това е ключът към опазване на по-доброто общество, без да се разрешава деградацията в идващите години. Терман даже ще дава образец за негови ученици, за които е потвърдил, че са с висок разсъдък. По негови думи, те са станали шефове, откриватели в лаборатория, едно от неговите деца е талант в психиатричната медицина и взе участие в конгреса в Нюрнберг през 1945 и 1946 година Мъжът не приказва за девойки, които е изследвал по-рано – там няма толкоз сполучлива преценка, множеството не са съумели да създадат кариера, а следват модела на положителната стопанка.

 Little Girl Education Blackboard Concept

Ето за какво и за тях споделя, че са съумели да създадат най-хубавото, на което една жена е способна – да се размножат. Съжаляваме, това са изказванията на Терман – отхвърляме да ги подкрепим. През идващите няколко десетилетия ще има и други поддръжници за детски разум против бедите на бъдещето. Медицината ще стартира да търси способ за идентифициране благодарение на химията на човешкото тяло. Обръщат внимание на метаболизма, ревизират и кой от бъдещите водачи на света ще може да спи за един час през нощта. Робърт Греъм – прочут американски предприемач и човеколюбец – също ще стартира да търси дребни гении. Преди да се усети, неговите милиони отиват за най-различни научни прищевки и никакви резултати.

До 90-те години на предишния век се употребява и ЯМР за проучване на мозъка. Ще се вършат съпоставения сред два мозъка в търсене на генома на гения и по какъв начин той въздейства върху ДНК-то. И както се досещате, когато една страна стартира да търси чудото, друга незабавно ще откри метод да продава повече. Компанията за мляко Horlicks ще предлага малцово мляко, което можело да усъвършенства съня и възобновяване на интелигентните деца. А те, най-малко съгласно рекламата, желали да имат една добра напитка преди лягане – по-късно ще прибегнат до уискито в огромни дози. През 2010 година по самодейност на самите родители ще се появи и предаване с името Child Genius – демонстрират специфични детски диети от смлени плодове, витамини за укрепване на менюто и проби. Грехът на малкия екран е, че е обрала доста деца от правото им на естествен живот.

Манията за вундеркиндчета обладава целия свят. В Китай и Съединени американски щати ще се появят дребни старт-ъп компании за предлагането на перспективни родители. При IQ тест ще предложат своето ДНК за основаването на идващия Айнщайн. Компаниите даже се занимават с търсенето на други белези, събирането на дата и даже с пресмятане на техния предстоящ интелектуален потенциал. И тъкмо тук ще се намеси една висша просвета. За страдание медицината и логиката на психиката ще останат безапелационни, че в случай че се търси геният и интелекта, то би трябвало да се върнем обратно в историята, а точно към Бинет и Симон – те са на мнение, че техният способ няма по какъв начин да бъде съвършен, само че това се пропуща по някаква причина.

Психологът Кирил Бърт ще бъде на мнение, че всички проби са начало на проучването, а не би трябвало да се считат за приключено проучване. Други психолози ще поддържат рецензия, само че феновете на теста ще го подобрят доста и ще продължат да го употребяват, както за наемането на хора, по този начин и за търсенето на по-тесни експерти в дадена сфера. В някои моменти същият тест ще работи за систематизиране на деца в избрани учебни заведения. Тестването на хора, търсенето на разсъдък или разпределението на критерии ще се счита за дискриминация, само че доста години по-късно.

 Smiling thinking little boy wearing white shirt and glasses standing near blackboard with colorful brain sketch drawn on it. Concept of creative thinking

На изток слоганът е „ От всеки, съгласно опциите “, но не би трябвало да забравяме, че търсенето на детето знамение, новият избавител и всички други трофеи, с които идва мозъкът за милиони, се практикува и от другата страна на завесата. Политиците също търсят деца, които да трансформират в водачи, някои най-вероятно са сполучлив опит, други ще имат достойнството да останат в историята като едни от най-големите диктатори и зад себе да са погребали задоволително хора.

По време на Студената война се вършат толкоз доста проучвания, че за елементарния наблюдаващ картината ще припомня доста на параноя. След изстрелването на спътника Спутник през 1957 година ще има и голямо напрежение в Съединени американски щати. Космическата ръкавица е хвърлена на американците, а те просто няма по какъв начин да отговорят.

Останали без софтуерните и научни умения, с цел да изоставен планетата, множеството хора в Белия дом ще погледнат към децата. В отговор на това, Националния департамент за обучение ще включи една стратегия за намеса с надарени деца – актът ще бъде предпазен като активност на министерството на защитата. Американците считат, че вложението в духовните наследници на Нютон е отговорност от ранга на национална сигурност. След 10 години ще се появи и списание „ Талантливи деца “ и тематиките ще са най-вече за потребността на света от повече разум и вложение на гения в просвета, в развиване и в търсенето на мозъчната мощ, която може да взема решение математически проблеми.

През 1984 година New York Times ще покаже публикация, в която ще демонстрира по какъв начин най-умните деца в Съединени американски щати могат да седнат и да разискват последствията от Ядрената война, освен това до момента в който пият мляко и хапват сладки. Англия също не изостава от тази задача, въпреки всичко през 1957 година в изданието The Times ще се приказва за терзанията на децата по отношение на бъдещето на страната и на света генерално.

През 1969 година Лорд Карингтон ще упорства да се употребява гения на всички 60 000 деца, тъй като точно те ще изпълнят задачата си на острова и ще съумеят да спасят света. Те са някаква магическа форма на Капитан Америка. Решението тук ще е да се изведат такива младежи от естественото учебно заведение и да се образоват настрана с доста по-добри учители. По това време не би трябвало да забравяме, че доста от дипломираните специалисти, които през днешния ден приказват за Брекзит и справяне с пандемия, са ученици на тази стратегия – видяхме какво се случи.

Други забавни аномалии са, че по време на Студената война се издигат слогани като:

„ Престъпление е да се погубва гения на децата – нашите бъдещи водачи! “

„ За светлото бъдеще, открийте будното дете през днешния ден! “

През 1975 година се прави международен комитет на децата – гении. Присъстват възрастни представители на 53 страни, които ще се включат в издирването на бъдещите месии. Изпращат се експерти в Хърватска, Словения, Индия и Турция. Откритите мозъци няма да се местят в Съединени американски щати, а ще останат да оказват помощ на Третия свят. След рухването на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година ще бъде още един първия опит и с покана за всички страни от Източния блок. Така стартират и паниките, че подготвените деца напущат страните и се местят някъде другаде, където могат да получат по-добри условия. Daily Express ще напише материал и ще съобщи намерено по какъв начин страната е бедна на потребни запаси и може да употребява само силата на мозъка, който се ражда там.

 Boy dressed as chemist playing with chemistry game in front of a blackboard with drawings

В един миг и на децата им писва от претенциите на света – те желаят да получат своето право да живеят нехайно. Училищен контрольор прави доклад на подобен клас и ще откри, че единственият, който се забавлява денем, е преподавателят. Да не приказваме, че множеството малчугани се демонстрират пред ефир и чуват по какъв начин родителите им ще не престават да питат по кое време ще стане чудото и тяхното отроче ще открие решение за заболявания като рак или ХИВ? При тестването IQ-то, един от най-страшните моменти за учениците е идването на шефа, придружаван от няколко експерти, с цел да съобщи, че от през днешния ден десетина деца няма да учат в същия клас, а ще отидат при класа на специфичните и напредналите.

Това освен се трансформира в афектиран прякор, само че стартира да се отразява и на душeвността. Забавната страна е, че на международния комитет през 1987 година ще има писмо от такова момче, което умолява водачите да спрат да ги тормозят – упованията били нереално повишени и никой нямало да реши проблемите им. При запитването на някои деца с какво желаят да се занимават, те ще са безапелационни в търсенето на кариера в правото и политиката. Макар и да няма доста изгода за обществото, децата на науката желаят да си отмъстят и да гледат себе си.

Дорън Блейк е един от потърпевшите. Неговата майка е отишла до банката със сперма, където проби са дали наградените с Нобелова премия. Тестовете на Дорън се оказват съвършени, той има IQ от 180 и до момента в който е дребен ще бъде по плакатите за донорство на сперма – златното бъдеще. В детството си ще написа детски книжки и ще показва сериозен гений, само че по-късно ще изчезне. В едно предаване ще показа, че всички проби са най-голямата нелепост, която човечеството е съумяло да извърши, а и просветителната система не е била толкоз добра. Блейк трябвало да трансформира водата във вино, само че такова знамение е патент на Библията.

Различните организации за правата на човек ще подскажат, че едно дете би трябвало единствено да се съобщи, в противоположен случай неговият гений освен се пропилява, само че и се унищожава. Никой не знае какъв брой тъкмо време е било належащо за това умозаключение, само че е ясно, че новият Айнщайн още не е тук или може би е Мъск, а за какво не и Гейтс? Много от тях не са открити в тази стратегия, тогава какво следва? Ето по този начин се прекараха два века до златното умозаключение: принудително красота не става!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР