Манипулативни практики са установени при проверки в 148 от общо

...
Манипулативни практики са установени при проверки в 148 от общо
Коментари Харесай

40% от онлайн търговците на дребно в ЕС манипулират потребителите

Манипулативни практики са открити при инспекции в 148 от общо 399 онлайн магазина за търговия на дребно, заяви Европейската комисия.

Мащабната инспекция е осъществена в страните от мрежата за съдействие в региона на отбраната на потребителите (СОЗП). Това са 23 членки на Европейски Съюз (сред тях е и България), а също по този начин Исландия и Норвегия.

Проверени са онлайн магазини, които продават артикули, вариращи от текстил до електронни уреди. Проверката е била ориентирана и към три характерни типа манипулативни практики, за които е известно, че постоянно подтикват потребителите да вършат избор, който може да не е в техен интерес - така наречен „ тъмни модели “. Това включва:

• Фалшиви таймери за броене;

• Уеб интерфейси, предопределени да насочват потребителите към покупки, абонаменти или различен избор;

• Скрита информация.

148 уеб страницата употребяват най-малко един от тези три тъмни модела, излиза наяве от следствието.
Какво откри инспекцията.
• 42 уеб страницата са употребявали подправени таймери за преброяване със периоди за закупуване на съответни продукти;

• 54 уеб страницата са насочили потребителите към избран избор - от абонаменти до по-скъпи артикули или благоприятни условия за доставка. Сайтовете са го създали посредством своя образен дизайн или избор на език;

• 70 уеб страницата са скрили значима информация или са я създали не толкоз забележима за потребителите. Това е да вземем за пример информация, обвързвана с разноските за доставка, състава на продуктите или съществуването на по-евтин вид. 23 уеб страницата са скрили информация за манипулиране на потребителите да сключат абонамент.

Проверени са и приложенията на 102 от тестваните уеб страници, 27 от които също са употребявали най-малко една от трите категории тъмни модели.

" Извършената от нас инспекция демонстрира, че съвсем 40% от уебсайтовете за онлайн извършване на покупки разчитат на манипулативни практики, с цел да се възползват от уязвимостите на потребителите или да ги подмамят. Това държание е явно неправилно и е в прорез със отбраната на потребителите ", разяснява еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Той напомни, че Европейска комисия към този момент разполага със наложителни принадлежности за справяне с такива проблеми.

" Призовавам националните органи да употребяват потенциала си за правоприлагане, с цел да подхващат съответни дейности и да се борят с тези практики. Успоредно с това Комисията преразглежда цялото законодателство за отбрана на потребителите, с цел да се подсигурява, че то е уместно за цифровата епоха, в това число с цел да се реши дали тъмните модели са обхванати по подобаващ метод ", добави Рейндерс.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР