МАНИЛА (Ройтерс) – Филипините не са длъжни да уведомяват Китай

...
МАНИЛА (Ройтерс) – Филипините не са длъжни да уведомяват Китай
Коментари Харесай

Филипините отхвърлят призива на Китай за предварително уведомяване за мисии за снабдяване

МАНИЛА (Ройтерс) – Филипините не са длъжни да уведомяват Китай за задачите си за доставяне в Южнокитайско море, заявявайки, че тези интервенции, в това число „ поддържането “ на кацнал транспортен съд на военноморските сили са законни, сподели външното министерство в четвъртък.

Министерството на външните работи (DFA) също прикани Китай да отстрани всички „ противозаконни структури “, които е построил в изключителната икономическа зона на Филипините (ИИЗ), прекратява рекултивацията в тези региони и носи отговорност за вредите, породени от дейностите.

Китай неведнъж е упреквал Филипините, че са навлезли нелегално във водите му без негово позволение по време на задачите си за превозване на храна и вода до Филипините бойци, живеещи на борда на военноморски транспортен съд, който Манила е приземил на противоречивата Втора Томасова плитчина. Атолът се назовава Ayungin от Филипините и Renai Reef от Китай.

„ От нас се желае да даваме авансово уведомление всякога, когато организираме задача за доставяне на Ayungin Shoal. Ние няма да го създадем “, представител на DFA Тересита Даза сподели в изказване.

Китай претендира за суверенитет над съвсем цялото Южнокитайско море, като уточни линия на своите карти, която пресича изключителните стопански зони на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия. Тайван, който Китай твърди, че е част от негова територия, също съобщи, че не приема картите на Пекин.

Постоянният трибунал през 2016 година съобщи, че линията на картите на Китай няма правно съображение, което Пекин отхвърля.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин удостовери поддръжката си за арбитражното решение по време на среща с сътрудника си от Манила в Джакарта. И двамата осъдиха издевателството от страна на Китай против филипинските кораби, изпълняващи задачата за доставяне.

След прекъсването на кораба Сиера Мадре на атола през 1999 година в опита на Манила да отстоява претенциите си за суверенитет, Китай неведнъж приканва Филипините да изтегли кораба въз основа на хипотетично съглашение, за което Манила повтори, че не съществува.

„ Филипините не са сключили никакво съглашение, изоставящо своите суверенни права и пълномощия върху своята изключителна икономическа зона и континентален шелф, в това число в покрайнините на плитчината Аюнгин “, сподели Даза.

Втората плитчина Томас се намира на 190 км (118 мили) от филипинския остров Палаван, или много в границите на ИИЗ на Манила.

Китай посолството в Манила не отговори незабавно на искане за коментар.

(Доклад от Михаил Флорес и Нийл Джером Моралес; Редактиране от Раджу Гопалакришнан)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР