“Манифест на европейските патриоти е подписан от 30 бележити личности,

...
“Манифест на европейските патриоти е подписан от 30 бележити личности,
Коментари Харесай

Идеята за Европа се разпада пред очите ни

“Манифест на европейските патриоти ” е подписан от 30 бележити персони, измежду които писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, френският мъдрец Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди


От всички страни се сипят рецензии, обиди и поддръжници изоставят идеята, написа в писмото


Заплашена е самата концепция на Европа, предизвестиха водещи международни интелектуалци в отворено писмо под заглавието “Манифест на европейските патриоти ”, представено от в. “Гардиън ”.

Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова премия за литература, френският мъдрец Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди.

От всички страни се сипят рецензии, обиди и поддръжници изоставят идеята. “Стига строене на Европа! ”, е викът. Нека вместо това да се свържем още веднъж с нашата “национална душа ”! Нека преоткрием “изгубената си еднаквост ”! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че нереални понятия като “душа ” и “идентичност ” постоянно съществуват единствено във въображението на демагозите, пишат създателите на писмото.

Европа е нападната от подправени пророци, които се опиват от недоволството и имат вяра, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два огромни съдружника, които през последния век на два пъти я избавиха от самоизтребление – единия оттатък Ламанша, другия оттатък Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на жителя на Кремъл. Европа като концепция се разпада пред очите ни, акцентират те.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, в случай че нещо не се случи, с цел да върне обратно надигащата се високопарна, настоятелна вълна, в случай че не се прояви нов противодействуващ дух, тези избори дават обещание да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали.

Те ще дадат успеха на тези, които печелят от злополуките. За тези, които към момента имат вяра в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава единствено срамното проваляне, неуважение към интелигенцията и културата. Ще има всеобщи прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетяни от злополука.

Ние, долуподписаните, сме измежду тези, които отхвърлят да се примирят с тази надвиснала злополука, декларират тридесетте интелектуалци.

Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, в сравнение с постоянно се счита, само че е постоянно прекомерно безмълвна и примирена), които схващат какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след успеха над фашизма и 30 години след рухването на Берлинската стена се води нова борба за цивилизацията.

Нашата религия е в огромната концепция, която сме наследили, която съгласно нас беше единствената мощ, задоволително могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и през днешния ден тя остава единствената мощ, която е задоволително благородна, с цел да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните несгоди на тъмните времена. Това, което е заложено на карта, ни не разрешава да се откажем. Затова и насочваме тази покана да се присъедините към новата социална готовност, приканват те.

Затова приканваме към дейности в навечерието на избори, като отхвърляме да се предадем пред гробокопачите на европейската концепция. Затова призоваваме да се вдигне още един път факелът на една Европа, която макар грешките, пропуските и проявяваната от време на време несигурност, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и дами на планетата. Нашето потомство подходи неправилно. Като почитателите на Гарибалди през 19 век, които повтаряха като мантра “Италия ще се оправи сама ”, ние вярвахме, че континентът ще се резервира от единствено себе си, без да има потребност ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е “посоката на историята ”. Трябва да изоставим неотложно това остаряло разбиране. Нямаме избор. Трябва да се борим за концепцията на Европа или да я забележим да умира под напора на популизма.

В отговор на гневната националистическа и идентичностна офанзива би трябвало да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва незабавно да бием паника за тези подпалвачи на душата и духа – от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава – които желаят да възпламенят огън с нашите свободи.

В това необичайно проваляне на Европа, което се задава на хоризонта, тази нова рецесия на европейското схващане, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие към демократичната народна власт и нейните полезности, по-голямо след като и да било след 30-те години на предишния век, заключават интелектуалците, подписали писмото, оповестено също във в. “Либерасион ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР