Мандатът за кабинет ще връчат на президента в понеделник в

...
Мандатът за кабинет ще връчат на президента в понеделник в
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Кабинетът Денков е факт, договориха и конституционно мнозинство

Мандатът за кабинет ще връчат на президента в понеделник в 11.00 часа. Това стана ясно след през целия ден финални договаряния в Народното събрание и следващо утвърждение на предложенията за министри от националните управления във вътрешнопартиен формат. Двете обединения се схванаха за общо държавно управление с министър председател Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел, която ще оглави Министерски съвет след това на ротация.

Днес обаче изненадващо в совалките се включиха и от Движение за права и свободи, откакто водачът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски организираха две следващи срещи в Народното събрание, в стаята на придвижването, с мандатоносителите от ПП-ДБ и сътрудниците им от ГЕРБ-СДС. Впоследствие стана ясно, че се чакат най-малко две корекции в състава на кабинета - в енергийното и правосъдното министерство, въпреки от придвижването да отхвърлиха да вземат участие в кабинета, а беседват единствено за конституционно болшинство.

В последния миг в проектосъстава на държавното управление, по време на вчерашния дълъг преговорен ден, от него бяха извадени няколко политически фигури на Политическа партия и сменени с специалисти. Това стана макар че часове по-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че кабинетът няма да е експертен, а в него ще доминират политически лица на Политическа партия. От Политическа партия желаят сами да носят политическата отговорност с политически лица, специалисти няма да има, разкри Борисов, само че евентуално договарянията, траяли близо 5 часа, са обърнали посоката в договореностите.

Ето ги и финално утвърдените от политическите сили имена на министри в кабинета " Денков "
Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца; Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца; Асен Василев - министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете; Калин Стоянов - министър на вътрешните работи; Тодор Тагарев - министър на отбраната; Юлиан Попов - министър на околната среда и водите; Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката; Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството; Кирил Вътев - министър на земеделието и храните; Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката; Кръстю Кръстев - министър на културата; Богдан Богданов - министър на стопанската система и индустрията; Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа; Иванка Шалапатова - министър на труда и обществената политика; Атанас Славов - министър на правосъдието; Георги Гвоздейков - министър на превоза и съобщенията; Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването; Зарица Димкова - министър на туризма; Александър Йоловски - министър на електронното управление; Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.
Така в понеделник в 11.00 часа Николай Денков - номинираният за министър председател от Политическа партия и Демократична България, ще връчи досието с изпълнен втори мандат на президента с имената на министрите, макар апела на Румен Радев да я върне празна.  

Срещу кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се оповестиха освен президентът, както и Българска социалистическа партия и " Възраждане ". От Движение за права и свободи смениха позицията си и към този момент обявиха, че няма да пречат на кабинета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР