Мандатът на , въз основа на решението на КС, трябва

...
Мандатът на , въз основа на решението на КС, трябва
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Мандатът на новите конституционни съдии трябва да е 7 г.

Мандатът на, въз основа на решението на Конституционен съд, би трябвало да е 7 години . Депутатите се пробваха да го изпреварят като гласоподаваха мандат от девет години. Това съобщи пред Българска национална телевизия преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Според нея е станало видно, че националните показали бързат да попълнят състава на Конституционен съд. По думите й това е породило отрицателни реакции. Тя акцентира, че няма спънка да има политизиране на Конституционен съд, само че зависи в каква доза.

Киселова акцентира, че методът, по който се организира процедурата по избора на конституционните съдии е в несъгласие с правилата, в които се кълняха депутатите единствено до преди месец.

Тя съобщи, че президентът има учредения да нападна избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. По думите й Конституционният съд няма период да се произнесе по жалбата му. Конституционалистът разясни, че в случай че има изговаряне до петък, когато новите съдии би трябвало да положат клетва, то това ще е индикация за напън над Конституционен съд.

Според нея съществува и хипотезата при която Атанасова и Белазелков ще положат клетва, само че няма да вземат участие в разглеждането на жалбата на президента. Конституционен съд е в неизгодна обстановка. Като стартират съответните каузи ще се види дали Атанасова служи на партийните ползи, сподели още тя.
 Румен Радев желае да се отсрочи клетвата на Атанасова и Белазелков
Румен Радев желае да се отсрочи клетвата на Атанасова и Белазелков

Сезира самия Конституционен съд да прегледа дали изборът не е противоконституционен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР