Манчо Джуркин: Човек престава да бъде човек, когато спре да

...
Манчо Джуркин: Човек престава да бъде човек, когато спре да
Коментари Харесай

Манчо Джуркин: Човек престава да бъде човек, когато спре да вярва в бялата лястовица

Манчо Джуркин: Човек престава да бъде човек, когато спре да има вяра в бялата лястовица
В село Рибново ще имат по-голямо учебно заведение, тъй като шефът Манчо Джуркин вижда по какъв начин бялата лястовица на Йордан Йовков свива гнездо под стрехата му, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Сега в 94-годишното школо учат над 500 деца, а в него има едвам 16 класни стаи. И макар двусменния режим те недостигат, което постанова да се употребяват изби, коридори и даже ученическата трапезария. Но 56-годишният шеф има вяра, изцяло в духа на патрона на учебното заведение, че ще имат нова постройка, на инат на Тома-неверниците.

Родопското село Рибново живее редом в XIX и XXI век поради шарените дрехи на жителите му, ползващи най-съвременните постижения на техниката, и ревниво пази вековните обичаи на пра-дедите си.

А господин шефът, въпреки, че е математик, им споделя: „ Слушайте песента на колелата на Сали Яшар, представете си игривия взор на Албена, цветето на Люцкан, скъсаното палто на Серафим, търсете и вярвайте в бялата лястовица. Едно дете престава да бъде такова, когато спре да има вяра в Дядо Коледа, един човек престава да бъде човек, когато спре да има вяра в бялата лястовица ”.

В края на 90-те години в село Рибново са се раждали по 90 деца годишно. Докато в днешно време те са на половина - 45-50 деца, макар че като цяло в община Гърмен естественият приръст е позитивен. Управниците са показали непредвидливост, не са видели, че ще продължава дефицитът на класни стаи.
 Класните стаи в Рибново не стигат, постанова се децата да учат в мазето и коридорите Класните стаи в Рибново не стигат, постанова се децата да учат в мазето и коридорите / БГНЕС
В момента в СУ „ Йордан Йовков ” има 16 класни стаи, а се образоват 515 възпитаници дружно с тези, учащи се в независима форма. Въпреки двусменния режим класните стаи още веднъж не доближават, тъй като имаме 24 паралелки и 14 групи. Като ги разделим на двусменен режим, се оказва, че класните стаи не доближават.

Въпреки това намираме метод къде да учат децата – две от полуинтернатните групи учат в стола, пригодили сме коридорите, в мазето, в компютърните кабинети, използваме часовете по физическо, когато децата излизат на открито, с цел да употребяваме свободната класна стая и така нататък Така сътворяваме едно самобитно въртене в учебното заведение, с цел да се води един естествен от малко малко образователен развой ”, сподели шефът Джуркин.

Той е шеф от 2011 година, преди този момент е бил заместител, още по-преди-учител, а в напълно в началото-и възпитаник. Според него проблем не са на единствено класните стаи, а и фактът, че колективът е от 57 учители, с непедагогическия личен състав стават към 80 души, а всички те се събират в една учителска стая.

„ Проблемът има решение, аз към този момент видях светлина в тунела, персонално министър Вълчев ме предложения, откакто бе схванал за казуса ни от медиите. На срещата бе показан идейният план за уголемение на учебното заведение, министър Красимир Вълчев одобри драговолно казуса, към този момент първата сума от 300 000 лева е в сметката на учебното заведение. 168 000 лв. постъпиха и за филиала в прилежащото село Осиково, където възстановихме затвореното през 2007 г учебно заведение, което ще поеме част от учениците, които са от там. Вярвам, че до 1-2 години плана, който сме показали, макар голямата сума, която коства, и макар оскъдния запас на българската страна, аз съм уверен, че този план ще бъде осъществен, въпреки и поетапно. Тъй като каквото и да е държавното управление, образованието е приоритет ”, безапелационен е шефът.

Той е прям, че планът за разширението е безценен, само че е за 12-класно учебно заведение, асансьор, голяма учителска стая, кафе-сладкарница, физкултурен салон, изцяло саниране и отвесна планировка, тъй че тук ще се получи един затворен комплекс с всички условия за едно модерно учебно заведение. За да се употребяват 2-та дка земя зад учебното заведение, ще се наложи да се лишават 10 000 кубика пръст, с цел да стъпи на равно разширението на постройката.

Според шефа Джуркин в новия закон за образованието най-хубавата дума, наред с образованието и възпитанието, е социализацията на учениците. „ Много от сътрудниците мечтаят за оня български възрожденски интервал, когато попът, кметът и даскалът са били първите и най-уважавани в града и селото персони. За прадедите ни образованието е било вяра и за това абсолютно са вярвали на тези хора. Това време обаче е окончателно отминало ”, показа Джуркин.

„ Нашият патрон е Йордан Йовков, и с изключение на знанието, което би трябвало да дадем, би трябвало да им предадем и духът, и човещината му. Винаги, когато приказваме за Йовков, им споделям: слушайте песента на колелата на Сали Яшар, игривият взор на Албена, цветето на Люцкан, скъсаното палто на Серафим, търсете и вярвайте в бялата лястовица. Едно дете престава да бъде такова, когато спре да има вяра в Дядо Коледа, един човек престава да бъде човек, когато спре да има вяра в бялата лястовица. Аз я виждам по какъв начин се върти към този момент към стрехите на учебното заведение ни и по какъв начин свива гнездо ”, съобщи Манчо Джуркин.

Според него, когато желанията са чисти, а мисълта върви в позитивно посока – нещата се сбъдват.
 Директорът Джуркин вижда, че бялата лястовица свива гнездо в Рибново и учебното заведение ще бъде разширено Директорът Джуркин вижда, че бялата лястовица свива гнездо в Рибново и учебното заведение ще бъде разширено / БГНЕС
„ Рибново е известно в България с шарените дрехи и сватби, като минете по класните стаи ще видите, че селото ревностно пази останалите от епохи обичаи, сватбите тук са езически, само че те са останали в бита на рибанеца и той ревностно си ги пази. В същото време в Рибново навлизат безспорни всички технологии – домашна техника, интернет, смарт телефони и всичко останало, артикул на актуалната просвета и техника ”, твърди Джуркин.

„ Още от 70-те години на предишния век рибанеца работеше на открито – при социализма от Кулата до Дуранкулак, а през днешния ден с отварянето на Европа от Португалия до Урал. Отиват, работят, печелят, само че се връщат тук и тук свиват гнездо. Всичко това ми дава кураж дава желая и упорствам пред българската страна да направи учебното заведение. За да не остане просто един монумент, като в страната, където се затвориха доста учебни заведения, а селата се обезлюдиха ”, приключва шефът и ни развежда из класните стаи, където новата промяна на Рибново и продължители на вековните му обичаи, рецитират стихове.

Село Рибново наброява към 3 000 поданици, ситуирано е по западните скатове на Родопа планина, отстои на 25 км. от общинския център Гърмен.

В Рибново пространството е ъгъл, защото е ситуирано амфитеатрално, на 1 000 метра надморска височина, от долната до горна точка на селото денивелацията е 100 метра. То е второто по величина село в благоевградска област след Брезница. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР