Манчестър Юнайтед преживява един от най-тежките периоди в историята си,

...
Манчестър Юнайтед преживява един от най-тежките периоди в историята си,
Коментари Харесай

Милиардерът, който обещава да върне славата на Манчестър Юнайтед

Манчестър Юнайтед претърпява един от най-тежките интервали в историята си, до момента в който почитателите се пробват да принудят притежателите на клуба да се махнат и да разрешат на нов вложител да го избави.

Единственият пробив се оказва частична договорка за надзор, която въпреки всичко може да промени образа на отбора.

Навръх Коледа американските притежатели от семейството Глейзър най-сетне са се съгласили да продадат 25% от собствеността на сър Джим Ратклиф - милиардер, притежател на химическия производител Ineos Group и един от най-заможните хора във Англия.

Ратклиф е на 2-ро място в класацията на благосъстоянието в Англия, изпреварван единствено от фамилията на Гопи Хиндуджа и неговия бизнес конфломерат за 35 милиарда паунда.
Ineos Group създава синтетични масла, пластмаси и други химически артикули, в това число субстанции, употребявани във фармацията за изработката на инсулин и антибиотици.Ратклиф е и притежател на морски транспортен бизнес, който се занимава с търговия на полутечен природен газ. Той е първият предприемач, който придвижва американски шистов газ до Европа.Ineos има и американски активи за рандеман на нефт и газ, които през 2023 година купува от Chesapeak Energy.71-годишният Ратклиф е прочут със интереса си към приключенията: той е пътувал и до Северния, и до Южния полюс, а преди 8 години прави едномесечна обиколка на Южна Африка с мотор.
Самият той се разказва като " локално момче ", което цялостен живот е подкрепяло " Манчестър Юнайтед ".

" Идваме с дълготраен проект и признаваме, че ни чакат доста провокации и тежка работа, които ще посрещнем с неотстъпчивост, професионализъм и пристрастеност. Поемаме ангажимент да работим с всеки в клуба - с борда на шефовете, чиновниците, играчите и почитателите - с цел да му помогнем да върви напред ", споделя той.

Мисията на Ратклиф е ясна: " Да върнем Манчестър Юнайтед там, където му е мястото - на самия връх на англиския, европейския и международния футбол ".

Юнайтед не е единственият футболен интерес на Джим Ратклиф. Неговата компания Ineos има и швейцарския отбор " Лозана ". Ineos има спортно поделение, в което работи Жан-Клод Блан, някогашен управител от Ювентус и Пари Сен Жермен. Той също ще получи място в борда на шефовете на Манчестър Юнайтед.

Джим Ратклиф ще придобие четвърт от собствеността на тима против 1,2 милиарда паунда.

Ратклиф ще получи надзор върху футболната активност и ще има глас при вземането на решения за комерсиалната активност на клуба, която остава в пълномощията на семейство Глейзър.

Предстои договорката да бъде утвърдена и от управлението на Висшата лига, което евентуално ще отнеме сред 6 и 8 седмици.

Засега няма публична сделка за откупуване на оставащите дялове на Глейзър, само че Ратклиф има правото да получи първата оферта за акциите, в случай че един ден фамилията реши да продава.

Той поема ангажимент да влага 237 млн. паунда в възстановяване на инфраструктурата на Олд Трафорд.

Според Sky Sports, Ерик загар Хаг евентуално ще резервира позицията си на основен треньор към този момент, само че от него ще се изисква да покаже по-високи резултати.

Сделката е явно самопризнание от страна на семейство Глейзър, че не могат да се оправят с ръководството на футболната организация. Но остава под въпрос по какъв начин ще позволен човек с 25% дял в бизнеса да взема най-важните решения в Манчестър Юнайтед. При тях остават още 69% от собствеността на акциите с право на глас.

Преговорите продължиха повече от година, а измежду евентуалните купувачи беше и катарския шейх Джасим бин Хамад ал-Тани, които желаеше да придобие цялостен надзор над клуба.

Юнайтед претърпяват тежък сезон, като към този момент имат 13 загуби от началото му - както във Висшата лига, по този начин и в групите на Шампионската лига
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР