Манчестър Юнайтед искаше всъщност испанеца Алваро Мората, но получи белгиеца

...
Манчестър Юнайтед искаше всъщност испанеца Алваро Мората, но получи белгиеца
Коментари Харесай

Първокласен втори избор

Манчестър Юнайтед искаше в действителност испанеца Алваро Мората, само че получи белгиеца Ромелу Лукаку, който сигурно не е типичен, а по-скоро първокачествен втори избор. 

 Сделката за Лукаку бе завършена още преди заминаването на Манчестър Юнайтед за американското турне. „ Червените дяволи “ заплатиха 84,7 милиона евро (б.р. по публични данни на transfermarkt.de) на Евертън и ангажираха белгиеца за заместител на контузилия се и напуснал шведски деец Златан Ибрахимович. Ромелу Лукаку е един първокачествен втори избор, показвайки го с първите си два гола за отбора в контролите против Реал Солт Лейк (2:1) и Манчестър Сити (2:0) в Съединени американски щати. Първият избор на мениджъра Жозе Моуриньо за нов централен нападател бе Алваро Мората (б.р. минал по-късно от Реал (Мадрид) в Челси). „ Червените дяволи “ водиха договаряния с „ кралския “ клуб, само че двете страни не се споразумяха за трансферната сума. В последна сметка Манчестър Юнайтед получи Лукаку вместо Мората. Двама футболисти, които в доста си наподобяват. Белгиецът обаче е съвършен централен нападател за британски гранд, тъй като той е тъкмо това, което Моуриньо си показва за позицията на деветката. Борбен, мощен физически, невъзмутим пред гола, подготвен да подава в наказателното поле и механически доста отракан футболист. Един състезател, който да овладява топките като Роберт Левандовски в Байерн, да може да играе и с тил към вратата и да взе участие в играта, вместо единствено да дебне, и на последно място за разлика от Мората към този момент е потвърдил с постоянството си, че може да бъде измежду най-хубавите нападатели на Висшата лига.

 Челси може единствено да съжалява, че преди време на задържа Лукаку в състава си. 24-годишният през днешния ден белгиец мина при „ сините “ от Андерлехт за 15 милиона евро, когато бе на едвам 18-годишна възраст. Тогава обаче Лукаку не съумя да се наложи при лондончани и през 2014 година бе продаден дефинитивно на Евертън (б.р. преди този момент игра чартърен за „ карамелите “). Той израсна при „ карамелите “ и реализира това, което не съумя с Челси – 10 гола през сезон 2014/15, 18 гола през сезон 2015/16, а през предходната акция още 25 попадения. Само голмайсторът на Тотнъм Хари Кейн (29 гола) вкара повече от белгиеца през предишния сезон. Не единствено попаденията демонстрират силата на Лукаку. Той записа 6 асистенции и сътвори 8 шанса за гол през сезон 2016/17 (един по-малко от плеймейкъра на Арсенал Месут Йозил. Към всичко това би трябвало да се добави, че Лукаку се разписва при 72% от всички голови положения, които се разкриват пред него. По този индикатор той е по-добър от Хари Кейн (62,07%), нападателите на Манчестър Сити Габриел Жезус (66,67%) и Серхио Агуеро (51,85%), голмайстора на Челси за предишния сезон Диего Коста (36,84%) и Златан Ибрахимович (28%) в Манчестър Юнайтед. Новият нападател на Челси и първи избор на Юнайтед това лято Алваро Мората имаше 55,56% успеваемост пред гола в испанската Примера дивисион с екипа на Реал (Мадрид) през предходната акция.

 Това, че Лукаку е по-прецизен в завършващата фаза на офанзивите, го прави още по-интересен за Юнайтед. Специално в това да реализираш възможностите за гол бе уязвимост на „ алените дяволи “, които завършваха 1:1 в множеството от срещите си. Лукаку ще бъде извънредно потребен в реализирането на головите положения. Белгиецът и надалеч не е в края на своето развиване, откакто е едвам на 24 години. Ако Юнайтед се укрепи с едно или две бързи крила от висока класа, качествата на Лукаку може да изпъкнат още повече. В сегашния състав подобен вид състезател е Антони Марсиал, който разполага с нужния капацитет, само че през сезон 2016/17 не се показа добре.

Не единствено въпросът за съотборниците е от голяма важност за Лукаку. Фактът, че той не играл в толкоз огромни мачове, не е почувствал напрежението да е основен състезател при претендент за купата, също провокира въпроси за това дали той може да оправдае огромните упования съгласно капацитета си?

 А какво ще е отношението сред Лукаку у Моуриньо? Специалния не съумя да откри къде да употребява младия Лукаку в Челси, даде го чартърен, а година по-късно го продаде. „ Ако в този момент играя за Челси, ще запиша може би пет мача и ще вкарам един или два гола. Това се приказва за мен в Англия “, споделяше Лукаку по времето, когато играеше чартърен в Евертън. „ Ромелу приказва на драго сърце. Единственото нещо, което той не разкрива е за какво напусна Челси и бе преотстъпен на Евертън “, отговаряше му тогава Моуриньо. Това са изявления от предишното, които към този момент са забравени. Лукаку акцентира по-късно, че в никакъв случай не е имал проблеми с Моуриньо, а имало единствено разнообразни отзиви. Лукаку желал единствено да играе постоянно и да бъде титуляр. Моуриньо обаче не виждал задоволително мотивация в младока да се наложи в клуб като Челси.

Днес Лукаку е по-опитен, от спортна позиция няколко крачки по-напред. „ Някои хора ще кажат, че би трябвало да увещавам с играта си, само че въпросът не е в това. Преди три години бях на 20 и не бях подготвен да играя незабавно и да бъда ефикасен за един топ отбор “, призна Лукаку през предишния сезон. Сега обаче той е подготвен и може да му се гласоподава доверие. Той единствено би трябвало да се потвърди дефинитивно, откакто интеграцията в тима е лека за него с сътрудници като Пол Погба и сънародника му Маруан Фелайни, с който играят в белгийския народен отбор. Може би той ще бъде по-добър от Мората. Лукаку ще бъде първокачествен втори избор.

По материал на Оливер МАЙВУРМ, Goal.com
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР