Маната, или фитофтората, е една от най-досадните и широко разпространени

...
Маната, или фитофтората, е една от най-досадните и широко разпространени
Коментари Харесай

Изпитано: 5 трика срещу маната по домати и картофи

Маната, или фитофтората, е една от най-досадните и необятно публикувани заболявания по доматите и картофите, които са от едно семейство. Тя се бори сполучливо с някои потвърдени трикове, които са ползвали опитни градинари от време оно. Ето някои от тях:

1. Сода и слънчогледово олио

На 5 литра вода се прибавят по 1 суп. лъжица хлебна сода, 3 суп. лъжици олио и 1 супена лъжица течен сапун. За да се пръска с разтвора, може да се употребява елементарна пръскачка или в краен случай разпръсквач от бутилка, в която е имало течност за миене на прозорци.

2. Настойка от коприва

За да извършите тази рецепта, имате потребност от 1 кг коприва, 3 л вода и 30 г сапун. Смелете копривата и я залейте с вода. Тази примес би трябвало да остане покрита за едно денонощие, по-късно би трябвало да се прецеди през марля и да се добави сапунът. С по този начин готовият разтвор би трябвало незабавно да се пръска.

3. Тинктура от чесън

За да се подготви това национално средство за битка с маната по доматите и картофите, са нужни към 200 г обелен чесън, половин водна чаша вода, 1 супена лъжица йод и 30 г сапун. Измийте чесъна и го смелете, залейте го с вода и оставете сместа за 72 часа. След това получената смес се разрежда в 10 литра вода, прибавя се йодът и домакинският сапун. Сместа е подготвена за напръскване на доматите.

4. Млечна баня

Необходими са два литра мляко или суроватка, 1 супена лъжица захар, 10 литра вода. Всички съставки се събират и с получения разтвор се пръскат растенията.

5. Пепелна вода

Комбинираме 3 литра вода и половин кг пепел. Сместа се вари в продължение на половин час. Охлаждаме, разреждаме с още вода, тъй че да се получат 10 литра течност. Добавят се 30 грама сапун на стружки или течен. Пръскаме болните растения с този разтвор. Друг метод за потребление на пепелта е като се напудрят понякога растенията с остатъците от изгорелите дърва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР