Манастирът в монтанското село Расово е сред малкото имоти в

...
Манастирът в монтанското село Расово е сред малкото имоти в
Коментари Харесай

Нов живот за манастира „Св. Троица“: Как доброволци възстановяват светата обител?


Манастирът в монтанското село Расово е измежду дребното парцели в страната, които принадлежат на Света гора в Атон. Манастирът обаче не е настоящ и има незабавна потребност от ремонт.

Манастир „ Света Троица “ е измежду дребното ситуирани в обитаемо място – среща се съвсем в центъра на близкото село Расово. Той е и измежду единиците, благосъстоятелност на Ефория „ Зограф “. Въпреки тези особености, за него даже локалните съвсем нищо не знаят.

Към парцела има и 120 декара земеделска земя. Приходите от обработването ѝ обаче отиват единствено за манастира в Света гора, до момента в който в това време през годините Расовският се разпада.



Местната власт наема строители, които като се изключи че избавят постройката от срутване, сами вършат подаяние. Казват, че работят с идея да го създадат настоящ манастир.

Впоследствие кметството, дружно със притежателите, търси способи за главен вътрешен ремонт. „ Въпреки напъните на управлението на Ефория „ Зограф “ да докара някой, който да живее тук и да поставя грижи не беше сполучливо “, изяснява кмета на село Расово Веромир Спасов.



Вариантът за финансиране с евросредства се оказва неосъществим поради липса на документи за благосъстоятелност. Ефорията се снабдява с тях едвам преди към три години, само че периодите за кандидатстване с планове са изпуснати. През това време към идеята за обновяване на манастира се причисляват още хора. Така част от иконите да вземем за пример към този момент са реставрирани.



Набирането на средства за цялостното възобновяване на манастира продължава. Така една дребна частичка от светите места в Атон ще бъде напълно наоколо и изцяло налична - за всички.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР