Манастирът „Свети Георги” край Белащица днес празнува своя храмов празник.

...
Манастирът „Свети Георги” край Белащица днес празнува своя храмов празник.
Коментари Харесай

Хилядолетен манастир у нас празнува своя храмов празник днес

Манастирът „ Свети Георги” край Белащица през днешния ден чества своя храмов празник. Той е един от най-старите манастири у нас и е издигнат преди цяло хилядолетие. Всяка година на 6 май, когато честваме Гергьовден, е посещаван от хиляди вярващи.



Той е построен е през 1020 година, като бива унищожен от османците при нашествието им на Балканския полуостров през 1364 година и обновен през 18 век. Опожарен е още веднъж през Руско-турската война и след Освобождението на ново възобновен и е разгласен е за монумент на културата. Манастирът „ Свети Георги “ в Белащица е същинско украшение в сърцето на Родопите.

Манастирът се населява от три монахини. Една от тях е 70-годишната Фотиния, която живее в светата обител към този момент 15 години и се грижи за посрещането на вярващите на Гергьовден.

„ Ще има курбан, доста хора идват с изключение на да се черкуват. Пожелавам на българите да бъдат положителни, деликатни едни към други, да си простят и да бъдат съпричастни”, описа монахиня Фотиния.



Преди две години манастирът е навършил 1000 години.

„ Организирахме бригада, боядисахме и го подготвихме. Оттогава е в доста положително положение и притегля гости от цяла България. Монахините и локалните поданици имат своите стремежи, които ги повтарят на глас и на Гергьовден “, разяснява Пейчо Пейчев, който е краевет на Белащица.



Манастирският комплекс се състои от църква, параклис, жилищни и икономически здания, а под открития притвор е аязмото, което се счита за чудотворно.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР