Манастирът Св. Богородица Ипсени“ е обхванат от пожара, който бушува

...
Манастирът Св. Богородица Ипсени“ е обхванат от пожара, който бушува
Коментари Харесай

Жестоките пожари в Гърция: Огънят обхвана и манастира на Родос

Манастирът „ Св. Богородица Ипсени “ е обзет от пожара, който бушува към този момент трети ден на гръцкия остров Родос.

Пожарникари са се пробвали да изведат монахините, само че те не са напуснали обителта в точния момент. Заповед за евакуацията им е издадена още сутринта, защото манастирът е в гориста околност, по пътя на разпространяването на стихията. За тази цел в манастира е дошъл началникът на пожарната работа на Родос, само че монахините са се забавили с извеждането. В резултат всички са блокирани в манастира и в този момент нямат опция да излязат. Държавната телевизия ЕРТ заяви, че с тях има непрекъсната връзка, към този момент хората са в сигурност и са се укрили в новия манастирски храм, където има подземие.

В манастира се намира чудотворната икона на Света Богородица, която е настойничка на остров Родос.

Властите оповестиха, че са преместили на безвредно място 30 000 души, застрашени от горските пожари, в това число 2000 души, които е трябвало да бъдат изведени от плажовете. Джордж Хаджимаркос, регионален шеф на Южно Егейско море, съобщи пред телевизия Skai, че интервенцията, която към момента продължава, е била затруднена от пожарите, които са прекъснали достъпа до някои пътища. Туристите и някои локални поданици са били отведени до спортни зали, учебни заведения и хотелски конферентни центрове на острова, където ще останат да пренощуват, до момента в който пожарникарите се борят с огъня.

Освен това три пътнически ферибота са дебаркирали на пристанището на Родос, с цел да настанят избавените, заяви Атинската осведомителна организация. Членовете на бреговата защита, въоръжените сили и чиновниците на локалната власт използваха десетки рейсове, с цел да оказват помощ за извеждането на хората надалеч от пожарите, съобщи представителят на община Родос Терис Хатзиоану.

Към региона се насочи и катер на гръцките военноморски сили, с цел да помогне. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР