Малцина знаят цялата истина за финансовите последствия от дерогацията. Това

...
Малцина знаят цялата истина за финансовите последствия от дерогацията. Това
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Спирането на доставки на руски петрол ще доведе до катаклизми

Малцина знаят цялата истина за финансовите последици от дерогацията. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус "   ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски.

" Има две групи схващания - това, че ние би трябвало да се присъединим към ограниченията за ограничение на приходите на Русия, тъй като тя ги употребява непосредствено във войната, това е теза № 1. А теза № 2 е тази, че ние можем това да го вършим без вреди за нашата стопанска система. Спирането на доставки на съветски нефт, несъмнено ще има катаклизми. Виждаме, че “Нефтохим " не са подготвени напълно за минаване към различен нефт. В същото време има редица процеси, доста комплицирани и тежки, буреносни, свързани с течните горива. Следващата година влиза нова система за търговия с излъчвания и наказания, която ще ощети извънредно доста превоза. Тоест, внезапно ние ще усетим в цената на горивата и излъчванията. Досега тази съставния елемент излъчвания не е взела участие в цената на нашите горива. След което, има нови наставления за превоза. Ние би трябвало да се причисляваме последователно към тези скокообразни, тъй като това за мен са едни внезапни промени в региона на горивата и превоза, за които България сега даже изобщо не мисли, камо ли да се готви ", разяснява специалистът.

Ако обаче се стигне до продажба на рафинерията, по какъв начин договорката може да се реализира по този начин, че купувачът да не е подставено на руснаците сдружение?

" Невъзможно ", отсече Хиновски.

" Вижте, в днешния свят на офшорни покупко-продажби и на дълги вериги от дъщерни сдружения, в никакъв случай не можете да хванете същинския генезис на една компания, която се съставлява, примерно швейцарска, посредством третата благосъстоятелност, да е да вземем за пример съветска компания. Много е мъчно това да се направи, доста е мъчно. И аз не виждам подобен сериозен интерес, който би трябвало да имаме в тази област, за какво? За нас е значимо тази комапния, която пристигна, тя ще бъде нов оператор в действителност на “Нефтохим ". Тя би трябвало да пази, да дава образец за бистрота, да обезпечи бистрота на цени, доставки, хранилища, продажби. Тоест, тази верига “Лукойл Нефтохим " беше отвесно интернирана компания - от доставките на недопечен нефт до последна продажба на бензини, тя правеше всичко ", добави той.

" Тази продажба без интервенция на Комисия за защита на конкуренцията няма да мине. Силната позиция на Комисия за защита на конкуренцията в тази ситуация е да желае делене на произвеждане от търговия. И от това ние имаме интерес като консуматори. Защото в случай че бъдещият производител на течни горива на “Нефтохим " стартира спекулативно да подвига цените, ние имаме опцията да купуваме вносен нефт. Защото до момента  90% от петрола, който се продава в България е единствено от “Нефтохим ", т.е., един монопол. Имаме монопол в складовете, ние не знаем в складовете какво се съхранява, на какви цени? Има ли външни доставки или са единствено на “Лукойл ", и той играе с цената, външна цена плюс лична цена миксира. Всичко това би трябвало да стане транспарантно. Това е ролята на страната, да направи по този начин процеса на продажба, че договорката да стане транспарантна и крайното произвеждане, структурата на произвеждане на течни горива в България и съхранението и продажбата да бъде на пазарен принцип и транспарантна за пазара ", сподели още Хиновски.

Ще може ли страната да купи " Лукойл ", каквито хрумвания съществуват?

" Това е огромна глътка за устата на нашия бюджет, само че аз не мога да схвана, ние от години наред предлагахме това, което направи Италия. Достатъчно за нас беше да вкараме, да влезе в сдружението наш, специфичен шеф на страната. Това щеше да разчупи цялата тъмна кутия, тъй като ние не знаем нито приходите, нито разноските на това сдружение. Един специфичен шеф щеше да има достъп до всички сметки и щеше да бъде ясно на какви цени се внася нефт, на какви цени се продава, какъв нефт влиза, миксира ли се, с кой се миксира? Има ли миксиране на вносните течни горива с наши или не. Всичко това, един специфичен шеф, който влиза в кухнята на “Лукойл ".  За нас това беше първи приоритет, който направи Италия, а мисля, че и още една страна друга от Европейския съюз го направи и стана ясно. И това е прехода към продажбата. Тогава излиза наяве за какъв брой би се продала тази рафинерия, въпреки че нашата страна няма да може да взе участие в договорката за установяване на цената, това е цена на притежателя “Лукойл ", само че тя може, тя ще направи дисекция на разноските на сдружението, ще е ясно какъв брой то коства и какво би могло да се направи, с цел да бъдат транспарантни цените ", заключи енергийният специалист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР