Малцина от нас могат да се похвалят с финансови умения:

...
Малцина от нас могат да се похвалят с финансови умения:
Коментари Харесай

15 финансови грешки, които можем да избегнем

Малцина от нас могат да се похвалят с финансови умения: не е загадка, че множеството от българските жители имат високо или дори приемливо равнище на финансова просветеност. И може би е време да се преподава обмисляне на персоналния бюджет в учебните заведения?

Всеки, който желае да направи най-малко малко положение, би трябвало да може да наблюдава разноските си и вярно да направи бюджет. Кои са най-често срещаните неточности, които ви пречат да спестите пари и да живеете в непрекъснат финансов дискомфорт?
 Снимка 293966
Източник: iStock

Грешка 1. Живеете от заплата до заплата, без даже да се пробвате да спестите.

Когато получите дълго чаканата заплата, незабавно ли отивате в комерсиалния център? Бъдете търпеливи. Използвайте правилото 50/20/30. Спестете половината от приходите си за нужните разноски (храна, наем / ипотека, превоз, комунални услуги и т.н.), 20% - за спестявания или заплащане на задължения, а останалите 30% - за развлечения, кафенета и заведения за хранене, самообслужване.

Ако ви е мъчно да планирате, използвайте приложение, което ще сложи за цел икономисване и автоматизирано ще насочи пари за постигането им. Освен това ще видите по какъв начин се натрупват средствата ви. Не е скучно, а мотивиращо.

Грешка 2. Често се поддавате на импулсивни покупки

Нека бъдем почтени: кой не обича да купува нови неща? Научете се да контролирате неочакваните си стремежи. Така не харчите доста пари за неща, които ползвате един път и повече в никакъв случай не ги докосвате.

Нашият съвет: в случай че желаете да купите нещо по скъпо, помислете няколко дни (или по-добре - седмица), преди да похарчите пари. Изчакването ще ви даде опция да овладеете неочакваните си импулси.
 Снимка 314361
Източник: iStock

Грешка 3. Вярвате, че лимитът на кредитната ви карта означава безплатни пари

Ако кредитната ви карта има 3 хиляди лв. предел, това не значи, че би трябвало да ги похарчите. В края на краищата ще би трябвало да ги върнете и то даже с рента.

Грешка 4. Харчите доста за доставка от заведения за хранене и хранене на открито

По време на карантината започнахме да готвим повече вкъщи, само че в това време по-често да поръчваме от заведения за хранене. Вторият табиет не изчезна, когато се върнахме на работа в офиса. Изчислете какъв брой харчите за доставка и за храна на открито - може би това е повода, заради която не можете да спестите пари.

Грешка 5. Плащате повече, без да обмисляте по-добри покупко-продажби

Да речем, че желаете нова кафе машина. Отивате до най-близкия магазин за домашен уреди и след 15 минути излизате с мечтаната покупка. Даже и да сте надплатили няколко десетки или стотици лв..

Преди да купите нещо, сравнете цените в няколко магазина и изберете този, в който договорката ще се окаже по-изгодна за вас и портфейла ви. За да опростите процеса, използвайте специфични уеб сайтове - те съпоставят цените във всички онлайн магазини за вас.
 Снимка 402221
Източник: iStock

Грешка 6. Опитвате се да живеете като другите

С други думи казано, да живеете по метод, който не ви е по джоба. Например, купувате нов телефон, в случай че приятелите ви имат подобен или незабавно тимате в магазина за облекла и аксесоари от някоя нова фешън марка.

Грешка 7. Не проверявате салдата по сметките си

Ако се придържате към мнението " щом нещо не го виждам, значи не съществува и не е предмет на разискване " - време е да преразгледате възгледите си. Защото такова държание нормално приключва с тежки финансови проблеми. Някои хора споделят, че не ревизират положението на банковите си сметки, тъй като се страхували да видят " ужасни цифри ".

Познаването на действителното състояние, може да ви накара да вземате навреме ограничения, научете се да не се притеснявате от това, което по този начин или другояче съществува.

Грешка 8. Не употребявате услугата " автоматизирано заплащане " и забавяте заплащанията

Ако сте виновен човек, няма да има проблеми. Ако не, тогава явно няма да правите заплащания в точния момент. Резултатът е влошена кредитна история и наказания и санкции.

Грешка 9. Не знаете какво е персонален кредитен рейтинг

Когато желаете да вземете следващия заем, може да ви бъде отказано. Защо? Защото имате неприятна кредитна история или прекалено много дейни заеми. Вероятността за приемане на заем се въздейства от вашия персонален кредитен рейтинг. Така че следете сметките си и извършвайте заплащания в точния момент.

Грешка 10. Мислите, че колата ви ще се погрижи сама за себе си

Ако обмисляте дали да купите първата си кола, помислете какъв брой разноски ще имате и какъв брой бързо ще порастват. Сервизи, гуми, масло... Добавете тук вероятни санкции и такси за паркиране. Помислете за автомобил като синоним на " непланирани разноски ".

Винаги спестявайте малко пари за колата - за всеки случай.
 Снимка 422095
Източник: iStock

Грешка 11. Натрупвате задължения, без да имате план как да ги изплатите

Кредитни карти, автомобилни заеми, бързи заеми... Трупат се и нямате концепция по какъв начин да ги изплатите Ако се окажете в такава обстановка, комбинирайте два метода: снежна топка (изплащане на заемите от най-малката сума до най-голямата) и лавина от дълг (предимно погашение на дълга с най-голям лихвен процент).

Използвайте приложения, които оказват помощ за следене на погасяването на дълга - това ще бъде вашият спомагателен тласък.
 Снимка 504615
Източник: iStock

Грешка 12. Купувате доста облекла, единствено тъй като са понижени

" Ако видях ликвидация, а на нея - риза, която наподобява на трите, които към този момент висят в дрешника ми, въпреки всичко я купих: в края на краищата тя има 50% отстъпка! " - споделят постоянно хора. Не купувайте неща, в случай че би трябвало да спестите, а в дрешника ви няма свободни лавици.

Грешка 13. Безразсъдно употребявате дебитната карта

Можете да вземете кафе за 3-4 лв. на път за работа, да обядвате за 20 лв. в близкото заведение, да поръчате нещо в интернет, а вечер да се срещнете в бара с другари и да оставите там 50-100 лв.. И в това време да се оплаквате, че нямате задоволително пари за нищо... Защо ли?

За да предотвратите това, започнете да проследявате разноските си. Тогава ще разберете какъв брой пари са отлетели за инцидентни дреболии.
 Снимка 403400
Източник: iStock

Грешка 14. Не инвестирате

Хората, които могат да се похвалят с положителни приходи, освен знаят по какъв начин да икономисват - те влагат. Започнете и вие.

Особено в този момент има доста оферти от огромни и надеждни фондове и банки, които предлагат различни капиталови схеми. Това не е механизъм за мигновено замогване - изисква самообладание, само че след няколко години то ще се изплати. Буквално.

Грешка 15. Не бюджетирате, защото не можете да го извършите съвършено

В този случай перфекционизмът няма да стане най-хубавият ви другар. Почти невероятно е да създадете идеалния бюджет. Но това не трябва да ви стопира да опитате да сложите обикновен ред във финансите си - има налични и много приложения на тази тематика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР