Малтийски бизнесмен е бил арестуван като част от разследването за

...
Малтийски бизнесмен е бил арестуван като част от разследването за
Коментари Харесай

Бизнесмен от Малта арестуван на яхта заради убийството на Дафне Галиция

Малтийски предприемач е бил задържан като част от следствието за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция преди две години, оповестяват международните информационни организации.

Йорген Фенех е бил задържан от въоръжени полицейски чиновници, откакто яхтата му е била пресрещната и претърсена.

Това става ден откакто министър председателят Джоузеф Мускат разгласи, че ще обмисли опрощение за хипотетичния медиатор в убийството.

Дафне Галиция, която беше проверяващ публицист, разобличаващ корупцията във властта, беше убита от заложена под колата ѝ бомба покрай дома ѝ през октомври 2017 година

Действията на управляващите в Малта по случая провокираха интернационална рецензия.

Мускат направи отпратка към Фенех като " лице, което съставлява интерес " в проблема. Правителствен източник по-късно е удостоверил пред Би Би Си, че Фенех е задържан по отношение на продължаващото следствие.

" Фактът, че на институциите на страната бяха предоставени ресурсите да извършат тази интервенция - огромна интервенция, с цел да се подсигурява, че никой не е избягал от страната или да се е опитал да избяга от страната - демонстрира решителността на държавното управление и моята. Не оставяме нито един камък непреобърнат ", увери малтийският министър председател.

Очевидци, представени от Times of Malta, са завили, че първокласната яхта на Фенех е била пресрещната от въоръжен патрулен катер, откакто е напуснала пристанището Портомасо, северно от Валета, през вчерашния ден сутринта.

Вчера Мускат съобщи, че хипотетичният перач на пари, обвинен като медиатор, първо трябвало да даде показания в съда, преди да бъде опрощение.

" Дадох мандат на основния прокурор да договаря с юристите на лицето, с цел да се предприеме невижданата стъпка ", посочи Мускат.

" Ако индивидът сътрудничи и предоставената информация е задоволителна за гонене на поръчителя на това закононарушение, той ще получи опрощение от президента ", увери той.

Фенех оглавява Tumas Group и е шеф на енергийната компания Electorgas.

Той също по този начин е бил оголен от финансовото разузнаване на Малта като притежател на записана в Дубай компания, наречена 17 Black.

През юни Съветът на Европа загатна 17 Black в резолюция, очертаваща " главните недостатъци ", които са разрешили на огромните кавги да останат неразследвани в Малта.

В отчета на Съвета на Европа се споделя, че 17 Blacks се e очаквало да прави огромни месечни заплащания към секрети панамски компании, благосъстоятелност на високопоставени малтийски публични лица, а също по този начин е получила огромни суми пари от жител на Азербайджан.

Освен обвиненият медиатор, чието име не беше разкрито, трима други обвинени са в ареста поради убийството на журналистката.

Трима мъже - братята Алфред и Джордж Деджиорджио и техният другар Винсент Мускат, всичките на към 50-годишна възраст, са с повдигнати обвинявания за задействане на бомбата под колата, която умъртви Дафне Галиция. Те бяха задържани през декември 2017 година и не се признаха отговорни.

Винсент Мускат не е обвързван с премиера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР