Малтепе До една година уникалната царска гробница в могилата Малтепе

...
Малтепе До една година уникалната царска гробница в могилата Малтепе
Коментари Харесай

До една година разкриват уникалната царска гробница „Малтепе“

Малтепе До една година неповторимата царска гробница в могилата " Малтепе " ще бъде разкрита . Това стана ясно по време на визитата на премиера Бойко Борисов  и министъра на културата Боил Банов на археологическия обект край пловдивското село Маноле.

Находките показа археологът и шеф на Регионалния археологически музей в града на тепетата доцент доктор Костадин Кисьов, който управлява разкопките.
 До една година разкриват неповторимата царска гробница Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Министър-председателят остана впечатлен и подсигурява, че страната ще помогне за разкриването на могилата.

" Имаме шанса гробницата да е неповторима освен за Пловдив и България, а и за света . Затова няма да си играем на части, ще осигурим каквото е нужно, още повече, че другата година Пловдив е Европейска столица на културата и това ще е един добър подарък освен за града, а и за Европа ", съобщи Борисов.-->

Той благодари на екипа от археолози, които работят на обекта, и се срещна с последните открития от разкопките на могилата.
 До една година разкриват неповторимата царска гробница Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Дарик към този момент описа в обстоен репортаж, че най-вероятно г робницата е копие на римската императорска гробница на Марк Аврелий Керин .

Открита е единствено още една такава - на територията на днешна Сърбия, където се е намирал римският град Виминациум.

Предполага се, че в огромната тракийска гробница, която е най-голямата на Балканския полуостров, е заровен човек с доста висок сан и са н - евентуално от царско семейство , само че кой е той - занапред ще се откри.

Откритите досега глинобитна сграда, паметни ями към могилата и депонираните в тях блага, в това число и огромен брой римски монети, датират могилата на този стадий от разкопките в средата на III в.
 До една година разкриват неповторимата царска гробница Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Могилата „ Малтепе ” е записана и разказана за пръв път от братята Шкорпил.

Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са употребявани 89 000 куб. м пръст. Археологическите изследвания на могилата се организират към този момент втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР