Малта стана първата европейска държава, която разреши ограниченото отглеждане и

...
Малта стана първата европейска държава, която разреши ограниченото отглеждане и
Коментари Харесай

Малта стана първата европейска държава, узаконила канабиса за лична употреба

Малта стана първата европейска страна, която позволи лимитираното развъждане и владение на канабис за персонална приложимост, съобщи Ройтерс. През октомври Люксембург разгласи, че има сходни проекти, само че Народното събрание му към момента не е дал зелена светлина на мярката.

Малтийският закон, утвърден през днешния ден в Народното събрание с 36 гласа " за " при 27 гласа " срещу ", позволява на пълнолетните малтийци да имат до 7 грама канабис и да отглеждат до четири растения.

За закона се застъпи малтийският министър Оуен Боничи, съгласно който Малта е възприела " метод за понижаване на вредите " със основаването на орган, който да контролира продажбата на канабис от организации с нестопанска цел на пълнолетни жители за персонална приложимост. Пушенето на канабис на обществени места остава незаконно и всеки, който го прави пред дете, ще бъде санкциониран с от 300 до 500 евро.

Законът бе подложен на критика от дясноцентристката съпротива, медицински асоциации и Църквата.

Боничи отхвърли догатките, че законът ще докара до увеличение на злоупотребите с опиати на средиземноморския остров. " Правителството по никакъв метод не насърчава пълнолетните да използват канабис, нито разпространява културата на приложимост на канабис. Правителството постоянно приканва хората да вършат по-здравословен избор ", написа министърът в своя публикация, оповестена във в. " Сънди таймс ъв Малта ".

Малта се пробва да се наложи и като европейски водач в производството на канабис за медицински цели, откакто през 2018 година утвърди законодателство, което разрешава производството на канабис за медицински и проучвателен цели.

Нидерландия също има демократично отношение към канабиса. Там е разрешена продажбата на дребни количества в границите на политика за битка с престъпността и ръководство на рисковете за здравето, макар че публично канабисът не е легализиран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР