Малта, Кипър и Испания отправят поглед към летния туристически сезон

...
Малта, Кипър и Испания отправят поглед към летния туристически сезон
Коментари Харесай

Малта, Кипър и Испания се готвят за летния сезон, премахват ограниченията

Малта, Кипър и Испания насочат взор към летния туристически сезон и приготвят облекчение на covid-мерките. В Малта това ще става поетапно, само че страната се готви да посрещне първите туристи още на 1 юни. Испания възнамерява да отстрани на 9 май " положението на паника ", а в Кипър от 10 май ще туристите ще влизат без никакви ограничавания за тестове и карантини.

В Малта , където броят на инфектираните с ковид понижава, след седемседмично затваряне през вчерашния ден отвориха магазините за облекла, фризьорските салони и музеите. Средиземноморската страната се готви за деен туристически сезон, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Премиерът Робърт Абела показа проектите за по-нататъшно либерализиране на противоепидемичните ограничения от 10 май, когато заведенията за хранене и питейните заведения ще отворят и ще могат да работят до 17 ч. 

Малта възнамерява напълно да се отвори за туризъм на 1 юни и води договаряния с Англия - откъдето посреща най-вече туристи, за безпроблемно пътешестване на тези, които са имунизирани, или могат да покажат негативен тест за коронавирус, преди да се качат в самолета. Здравният министър Крис Ферне съобщи, че Малта ще покаже, че е една от най-безопасните дестинации. " Половината от пълнолетното население е имунизирано с най-малко една доза от ваксина ", посочи той.

Правителството на Испания възнамерява да отмени на 9 май " положението на паника ", което бе въведено на 25 октомври предходната година, по време на втората вълна на пандемията. Според министъра на опазването на здравето Каролина Дариас най-вероятно дотогава епидемиологичната конюнктура в страната ще бъде нормализирана и по тази причина няма да се наложи ново удължение, предава БНР. 

Според Директора на Центъра за съгласуваност на здравните сигнали и изключителните обстановки (CCAES) Фернандо Симон има стабилизиране на насъбраната периодичност, откакто при започване на предходната седмица е била 230 на 100 000 поданици, а в края й е 235. Въпреки това Испания остава покрай крайното равнище на риск по този индикатор, по тази причина най-разумното решение е да продължи работата на Междутериториалния съвет по опазване на здравето, на който заседават дружно централното и районните държавни управления.

Премиерът Педро Санчес счита, че има задоволително " правни принадлежности "  за справяне с пандемията и след края на аларменото положение. Ако то отпадне на 9 май, вечерният час в цялата страна се отстранява, както и рестриктивните мерки в подвижността. Регионалните държавни управления към този момент сами ще вземат решение какви ограничаващи ограничения да ползват на своя територия, само че единствено с поддръжката на съда. В мощ ще бъде Законът за специфичните ограничения в региона на публичното здраве от 1986 година, според който могат да се затварят градове, само че не и цели самостоятелни райони.

От 10 май Кипър е отворен за изцяло имунизирани против ковид туристи без никакви ограничавания – проби и карантини. Облекчението важи и за българи, оповестиха от министерството на туризма. Страната ни в този момент е в " алената "  категория и съгласно настоящия правилник идващите от нея би трябвало да създадат два PCR-теста, преди полета и след кацането си в Кипър, предава БНР.

Решението визира 65 страни, за които Кипър се отвори от 1 април. Това са всички страни-членки на Европейски Съюз и редица трети страни, класифицирани в " зелена ", " оранжева "  и " алена "  група и за тях важат разнообразни условия за Covid-тестове, само че техните жители, приключили изцяло имунизацията си с двете дози, се освобождават от тях. С новото отваряне се одобряват и съветски туристи, имунизирани с съветската ваксина „ Спутник V ”.

Пътуващите би трябвало да включат документа си за имунизация в електронния полетен формуляр //, който те наложително попълнят. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР