Маломерни имоти и малък процент ипотеки. Това са основните характеристики

...
Маломерни имоти и малък процент ипотеки. Това са основните характеристики
Коментари Харесай

Сделките с имоти достигат нивата на ипотечния бум от 2006 г.

Маломерни парцели и дребен % ипотеки. Това са главните характерности на  пазара на парцели в България, заяви гл. ас. Мирослав Владимиров от " ЕРА Недвижими парцели " по време на експертна бизнес полемика в Пловдив, проведена от Imoti.net, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

В разбора за покупко-продажбите с парцели са употребявани данни от Агенцията по вписванията, което не е най-хубавия източник на доклад, защото включват освен жилища, а и аграрни парцели. 

Сделките през 2021 година доближават равнищата от началото на ипотечния взрив от 2005-2006 година като една от главните аргументи за растежа на ипотеките са ниските лихви, означи Владимиров. Въпреки това българите избират да вложат лични средства пред опцията да употребяват банков заем, като съотношението е 60 на 40. Едва с пет десети - от 1.8 на 2.3 %, е повишен броят на хората, които са предпочели ипотеката. Най-вероятно това се дължи на народопсихологията. 

Цените на парцелите означават 46% растеж на годишна база. За четвъртото тримесечие на 2021 година нарастването е 9.4%, а за третото тримесечие - 8.7%. Според Владимиров, тези равнища са изцяло действителни.

За отбелязване е, че инфлацията у нас изпреварва доста междинната за Европейски Съюз и е 50% по-висока от останалите европейски страни. Този факт удостоверява изказванията, че инфлацията у нас е " импортирана ".

" Инфлацията " се лекува " с позитивни лихвени проценти, т.е. такива, които са по-високи от % на инфлацията. Например, в Съединени американски щати инфлацията е 40%, само че има позитивни лихвени проценти, които са над 20 на 100. В Европейски Съюз е същото. У нас - лихвеният % е по-нисък от инфлацията ", разяснява Владимиров.

Очаква се скоро Европейската централна банка и Федералният запас да се произнесат за размера на лихвите. При първи проблясъци на криза обаче незабавно ще спрат повдигането на лихвите.

Повече за положението на имотния пазар гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР