Мълния подпали училището във видинското село Раковица. Изгоряла е голяма

...
Мълния подпали училището във видинското село Раковица. Изгоряла е голяма
Коментари Харесай

Мълния подпали училище във Видинско, буря удари Карлово и Калофер

Мълния подпали учебното заведение във видинското село Раковица. Изгоряла е огромна част от покрива, унищожено е и имущество в постройката. Огънят е лумнал на разсъмване в неделя. Пламъците са унищожили 300 кв.м покривна структура. 200 кв.м са избавени от пожарникарите, както и компютърна техника.

Училището в селото е предпазено и е единственото във видинската община Макреш. В него учат 24 деца, които се събират от няколко обитаеми места. За да се възвърне образователното заведение, ще бъде отворена и дарителска сметка.

Силна стихия удари в неделната вечер Карлово и Калофер. Мълния разбуди измежду нощ жителите на града на Ботев. Повредени са електроуреди в десетки домове. А в Карлово проливен дъжд наводни улиците и жп гарата. Пожарникарите отводняваха приземни етажи и избени пространства в града, а той последователно се съвзема след снощната стихия, която се развихри в Подбалкана. От рано сутринта чиновниците на общината по поддръжката разчистват паднали клони и дървета. Дърво се стовари и премаза два паркирани автомобила.

Точно в 3 без 5 през нощта гръмотевица пада в северната част на Калофер до изоставена къща. Мощният гръм раздрусва целия град и разсънва хората.

„ Бомба! Нещо повече от бомба - напряко скачаш от леглото. И след това към този момент нагарът, миризмата, ударите по контактите. То всичко беше хвърчало. Крушките бяха изпочупени”, спомня си Пепи Карева.

Ударната вълна поема дома на фамилията й. Изгорели пет тв приемника. Щетите за семейството възлизат на повече от две хиляди лв., пресмята Иван Карев. В още 30 къщи електроуредите са изгорели. Част от пострадалите са подали тъжби за обезщетение до енергодружеството EVN.

Силната гръмотевична стихия е била съпроводена от мощен проливен дъжд. Той за минути наводнява жп гарата в Карлово, която се оказва най-ниската точка в града. Водата залива първите два коловоза, а пасажерите пресичат с риск за живота си. За малко два влака са спрени.

„ Спират влаковете в прилежащите гари, тъй като те няма къде да влязат. Ток си е въпреки всичко, има възможност от късо съединяване и се блокира ръководството на стрелките”, изясни ръководителят придвижване на жп гарата в Карлово Христо Стаматов.

Наводнени са приземни етажи и избени пространства. Хората упрекват общината, че повода са затлачените шахти и непочистената канализация.

„ Има група - минава си, чисти шахтите. В Карлово постоянно шахтите са били изчистени. Ама вижте, огромно количество вода не могат да поемат тези шахти. Те не са чак толкоз големи”, изясни на собствен ред Доньо Донев, който е основен специалист в общината.

Междувременно дърво премазва два автомобила, а в парка да пазара бурята е изпочупила всички дървета. Щетите от стихията занапред ще бъдат разказани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР