Мълниезащитата на стадиона в село Лесичово може да е проектирана

...
Мълниезащитата на стадиона в село Лесичово може да е проектирана
Коментари Харесай

Защо мълния уби на място треньорът на „Хебър”

Мълниезащитата на стадиона в село Лесичово може да е проектирана погрешно. Такава догадка показаха специалисти. Вчера гръмотевица умъртви на място 41-годишния треньор на футболния клуб „ Хебър” по време на мач.

Мълнията е била със мощ към 9 килоампера. За експертите тя е дребна, само че задоволително смъртоносна, обобщава " Нова телевизия ".

Експертът Радослав Калчев разполага с данни за всяка една гръмотевица, която е паднала у през последното денонощие. Включително и за тази, лишила човешки живот в Лесичово.

„ Това, че има системи за отбрана не значи, че те са ефикасни, че са вярно проектирани и че са били способни да предотвратят това фатано събитие ", съобщи той.

Треньорът носел смарт гривна. Според Калчев тя е привлякла мълнията. „ Има пострадвания по ръката, на тила и задните елементи на краката. Ясен е пътят на мълнията”, разясни експертът.

По думите на специалисти земното кълбо е атакувано от 300 мълнии на всяка секунда. А приблизително дневно ставаме очевидци на към 8 милиона такива феномени.

„ Едно от златните правила по време на гръмотевична стихия е първо да махнем всички железни предмети от себе си.

Според Матев даже да сме се освободили от металните източници и да сме надалеч от дървета наложително би трябвало да клекнем.

„ Краката ни би трябвало да бъдат свити, прибрани, а ръцете ни да заловен глезените”, сподели специалистът Симеон Матев.

Опасност за здравето ни крият и телефоните.

„ Мълнията търси най-малкото противодействие. Телефонът понижава съпротивлението “, разясни той.

И въпреки мълниите да се образуват на 20 километра над земята, е мъчно да се планува къде ще паднат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР