Малкото градче Роман е с проблеми като навсякъде – обезлюдяване,

...
Малкото градче Роман е с проблеми като навсякъде – обезлюдяване,
Коментари Харесай

Немотията в Северозапада: Хората гледат да има хляб, малко сиренце, малко яйчица и дотам

Малкото градче Роман е с проблеми като на всички места – обезлюдяване, липса на работни места и търговия на ръба. Хранителните магазини са един до различен, само че докога ще устоят, не е ясно с непрекъснато галопиращите цени.

" Особено тука в нашия край северозападналия, както му споделят, цените са невъзможни. Казват ти една цена на продукта, идва с друга цена и изобщо напряко е сериозно към този момент “, споделя пред bTV Петя Иванова, която е притежател на хранителен магазин.

Заради ценовия скок все по-често търговци и клиенти влизат в спор.

" Възмущават се хората, мислят си, че всичко е от нас, което не е по този начин. Показваме им някой път стоковите разписки, с цел да се уверят, че не е по този начин, че продуктът идва на цената, на която се продава. Гледат да има самун, малко сиренце, малко яйчица и до такава степен “, изясни Петя Иванова.

Много от търговците работят наедно с продавачите си, с цел да пестят от заплати и осигуровки.

" Цените вървят нагоре, казусът е към този момент, че даже доставчиците, които идват в града да ни взимат поръчките, не ти споделят цената, тъй като и те не я знаят, всякога с по 5-10% цената е нагоре “, изясни Христо Христов, притежател на търговски обект.

Мъжът дава образец с саламите, които от предходната седмица са с лев нагоре.

" Дори и хляба сега го даваме на доставна цена, единствено и единствено да има нещо за хората на ниска цена “, изясни Христо Христов.

Едни клиенти изясняват повишаването с инфлацията, други – със далавера. Но постоянно мерят съгласно джоба си.

В близките села търговците отхвърлят да приказват, а клиентите ги поддържат, тъй като по-добре с малко по-скъпа бакалия, в сравнение с въобще без нея.

" Имаме си тук един магазин, който би трябвало да си пазарим от него, с цел да съществува. Къде да отивам на друго място. Като идеш, нали ще се оскъпи, поради пътя, нали би трябвало да идеш с кола “, споделя Цветана Йорданова.

А в село Долна Кремена към свадите с изборите цените на храните се костват на пенсионерите къде по-спокойно тематика. Урок по самодисциплина ни преподава 93-годишната Иванка Йовчева.

" Аз постоянно си систематизирам добре пенсията и ми стига, макар че е минимална. Купувам си отсам, удовлетворена съм, че докарват, каквото ме интересува “, изясни дамата.

Казва, че в случай че всички си създават като нея нещо в градината, инфлация няма да има.

Търговците предвиждат, че пробата за устойчивост ще е  към и малко след Нова година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР