Малкото бяло хапче Каптагон“, което по състава си е вид

...
Малкото бяло хапче Каптагон“, което по състава си е вид
Коментари Харесай

Сирия: Хапчето „Каптагон“ е силен инструмент за спечелване на арабските държави

Малкото бяло хапче „ Каптагон “ , което по състава си е тип амфетамин , дава на сирийския президент Башар Асад мощен „ инструмент “ за въздействие върху арабските му съседи, които са подготвени да освободят нацията му от статута на държава-парий с вярата, че ще се спре потокът от мощно пристрастяващия артикул, приближаващ от Сирия, предава „ APNews “.

Западните държавни управления са разочаровани от „ аления килим “, който арабските страни постлаха на Асад , опасявайки се, че тяхното предпочитание за помиряване ще подкопае устрема за преустановяване на дългогодишната революция в Сирия. За арабските страни обаче прекъсването на търговията с „ Каптагон “ сега е измежду водещите цели . Стотици милиони хапчета са били импортирани контрабандно през годините в Йордания , Ирак , Саудитска Арабия и други арабски страни от Персийския залив , където опиатът се употребява за забавление или за по-трайна физическа устойчивост при хора с доста натоварена работа, с цел да поддържа бодростта им. Многократно Саудитска Арабия е задържала огромни колета с въпросните таблетки, скрити в щайги с подправени пластмасови портокали, в издълбани нарове, и в други необикновени предмети.

Анализаторите настояват, че водачът на Сирия евентуално се надява, че като предприеме даже лимитирани жестове против опиатите , ще може да завоюва финансова поддръжка за възобновяване на страната му, по-нататъшна интеграция в района и даже помощ при натиска за преустановяване на западните наказания . Понастоящем по-голямата част от „ Каптагонът “ в международен мащаб се създава в Сирия, а по-малка част – в прилежащ Ливан. Според оценка на западните държавни управления противозаконната търговия с хапчетата генерира милиарди долари. Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз упрекват остро Асад, неговото семейство и съдружници, в това число ливанската въоръжена формация „ Хизбула “, че улесняват процеса по контрабанда и печелят добре от тази търговия. Според тях това е дало на ръководството на президента голяма финансова поддръжка в миг, когато сирийската стопанска система е била напът да се срине изцяло. Сирийското държавно управление и „ Хизбула “ от своя страна отхвърлят обвиняванията.

Съседите на Сирия са най-големият и най-доходоносен пазар за опиата . Тъй като промишлеността процъфтява, специалистите настояват, че през последните години Дамаск вижда в това вещество освен това от златна кокошка. Спирането на търговията с амфетамина е едно от главните претенции на арабските страни в договарянията им със Сирия , които се водят за преустановяване на политическата ѝ изолираност. Миналия месец Сирия беше призната още веднъж в Арабската лига , от която беше отстранена през 2011 година поради бруталните репресии на Асад против протестиращи жители. На 20 май водачът беше посрещнат сърдечно на срещата на върха на Арабската лига в Джеда, Саудитска Арабия. Предполагаем знак за подмолните взаимни отстъпки беше демонстриран на 8 май, когато въздушни удари в Южна Сирия трансфораха в руини дома на прочут наркобарон. Мерхи ал-Рамтан, брачната половинка му и шестте му деца бяха убити. Друг удар унищожи хипотетична фабрика за произвеждане на „ Каптагон “ край град Дараа, покрай йорданската граница. Йордания евентуално стои зад удара със единодушието на Асад, настояват деятели и специалисти. Ударът беше нанесен един ден след формалното наново приемане на Сирия от Арабската лига – стъпка, за която Йордания оказа помощ.

Съединени американски щати и други западни държавни управления се притесняват , че нормализирането на връзките на арабските страни със Сирия подкопава опитите да се принуди Асад да направи отстъпки, с цел да се постави завършек на спора в Сирия. Те упорстват той да следва мирния проект , обрисуван в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната единомислещо през 2015 година, която приканва за договаряния с опозицията, пренаписване на конституцията и избори под контрола на Организация на обединените нации. До момента резолюцията не е довела до основни пробиви в тази посока. След нейното приемане Асад възвърне контрола си върху изгубени преди този момент територии, ограничавайки опозицията до дребен % в северозападната част на страната. Сега властта му наподобява постоянна, макар че огромна част от северната и източната част на страната към момента не е в ръцете му и се държи от подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски бойци.

Други отстъпки , като да вземем за пример анулацията на ръководените от Запада наказания, към този момент наподобяват по-трудно постижими за Асад. Макар че арабските страни от Персийския залив няма да могат непосредствено да вливат парични средства в държавното управление на Асад при съществуването на наказания, те биха могли да насочат парични средства посредством ръководени от Организация на обединените нации планове в следената от държавното управление Сирия, с цел да накарат президента да предприеме дейности против разпространяването на „ Каптагон “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР