Малкоизвестен факт е, че новият английски крал Чарлз III е

...
Малкоизвестен факт е, че новият английски крал Чарлз III е
Коментари Харесай

Чарлз харесва православието, може да стане цар на Русия

Малкоизвестен факт е, че новият британски крал Чарлз III е обвързван с Православието. Наследникът на английската корона има „ най-искрени усеща към православието “ и постоянно посещава православни манастири и Света Гора Атон, декларира архиереят на Руската православна черква митрополит Иларион Будапещенски и Унгарски.

 „ Известно ми е за благосклонностите на принц Чарлз към православието. Освен, че посещава Света Гора Атон, той се старае да бъде и на други свети места. Съвсем наскоро, намирайки се на аудиенция в Израел, той посетил съветския православен женски манастир в Гетсимания, където се поклонил на раката с мощите на преподобномъченица велика княгиня Елисавета Фьодоровна и упълномощил живи цветя на роднината на своята баба, която се явява племенница на светицата “, споделя митрополит Иларион.
  „ Тези откровени усеща към православието са свързани и с това събитие, че бащата на Чарлз, херцог Филип,  се явява представител на гръцката линия на Олденбургската династия и от своето рождение е изповядвал православната религия. Въпреки че след брака си с кралица Елизабет II херцог Филип, ставайки английски принц-консорт, е бил задължен да одобри англиканството. Той нерядко казвал за себе си: „ Аз одобрих англиканството, само че си останах православен “, отбелязва митрополит Иларион.
Друг прочут православен йерарх и богослов митрополит Калист Диоклийски, също удостоверява влечението на крал Чарлз III към православието: „ Той фактически демонстрира жив интерес към Православието и има доста православни другари. Извършвал е доста пъти поклонничество на Света Гора Атон. Но в случай че реши да стане православен, това би му основало съществени конституционни проблеми “.
 
А още по-малко хора знаят, че във вените на принц Чарлз тече царската кръв на Романовите. Наследникът на английската корона теоретично би могъл даже да наследи съветския престол, защото татко му, херцогът на Единбург Филип, е праправнук на император Николай I. А дядото на Чарлз, гръцкият принц Андрей, даже е бил офицер в съветската войска: през 1908 година е причислен в листата на Невския императорски полк и 1-ва рота на съветската императорска войска.
 
Британската кралска династия е тясно обвързвана и с българския царски дом. Истинското име на династията в действителност не е Уиндзор, а Сакс-Кобург и Гота. Но доскоро повече от век, през 1917 година, династията просто е преименувана. Крал Джордж V взема решение да прекъсне всички връзки с Германия, защото Лондон е нападнат с немския бомбардировач „ Гота Г. IV. ” и всички негови английски родственици се отхвърлят от немските си благороднически трофеи, и одобряват английски фамилни имена. 
 
 Роднинските връзки на Симеон Сакскобургготски с британската кралска династия стартират от 18 век — от херцозите Франц и Августа Сакс-Кобург-Заафелд. Две от техните деца са Фердинанд и Виктория. Единият от синовете на Фердинанд е Август, а дъщерята на Виктория е британската кралица Виктория. Август и кралицата са първи братовчеди. Синът на принц Август — българският цар Фердинанд пък е втори братовчед на британския крал Едуард седми — наследник на кралица Виктория.
 
 
Симеон Сакскобурготски в действителност е четвърти братовчед на бащата на кралица Елизабет Втора — крал Джордж Шести. Българският цар Борис III, наследник на цар Фердинанд, е трети братовчед на британския крал Джордж Пети. Пети братовчеди на Елизабет Втора са децата на Симеон — Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина. Принц Чарлз пък е шести братовчед на внуците на Симеон Сакскобурготски, отпред с най-големите Мафалда и Олимпия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР