Малко вероятно е украинските сили да успеят да си върнат

...
Малко вероятно е украинските сили да успеят да си върнат
Коментари Харесай

Политико: Пентагонът не очаква Украйна да си върне Крим в близко бъдеще

Малко евентуално е украинските сили да съумеят да си върнат Крим в близко бъдеще, са декларирали четирима високопоставени чиновници на Министерството на защитата на конфиденциален брифинг пред членовете на Комисията по защита на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Оценката сигурно ще разочарова водачите в Киев, които считат връщането на полуострова за една от главните си цели, написа американският вестник " Политико ".

Според изданието не е ясно на какво се основава тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, които са директно осведомени със наличието на брифинга е, че Пентагонът не има вяра, че Украйна има или скоро ще има способността да изтласка съветските войски от полуострова, високомерен от Москва преди съвсем десетилетие.

" Няма да разясняваме секретни брифинги при закрити порти, нито ще приказваме за хипотетични неща или ще спекулираме за евентуални бъдещи интервенции ", сподели представителят на Пентагона Сабрина Сингх.

 

" По отношение на способността на Украйна да се бие и да си върне суверенна територия, тяхното удивително показване в отблъскването на съветската експанзия и продължаващата адаптивност на бойното поле приказват сами за себе си. "

Украинското държавно управление знае, че не може да се задоволи с това Русия да резервира контрола над Крим, съобщи генерал-лейтенант Бен Ходжис

Оценката на брифингите повтаря това, което сподели ген. Марк Мили, началникът на Съвместното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати.

" Все още настоявам, че за тази година ще бъде доста, доста мъчно съветските сили да бъдат изгонени по боен метод от цялата окупирана украинска територия ", сподели той по време на срещата в Рамщайн пред страните съдружници на Украйна. " Това не значи, че не може да се случи. Това не значи, че няма да се случи, само че ще бъде доста, доста мъчно.

Руските сили окупираха Крим от 2014 година насам и там са ситуирани противовъздушна защита и десетки хиляди бойци. Много от тези пехотни сили се намират в укрепени позиции, разпростряли се на стотици километри.

Въпросът за противоположното завладяване на Крим е противоречив от месеци, защото американски и европейски чиновници упорстват, че полуостровът е законно част от Украйна, като в същото време отхвърлят уместно военно съоръжение на Киев, с цел да навлезе там.

Украинското държавно управление знае, че не може да се задоволи с това Русия да резервира контрола над Крим, съобщи генерал-лейтенант Бен Ходжис

Говорейки на Световния стопански конгрес в Давос предишния месец, съветникът на Зеленски Андрий Йермак отхвърли концепцията за украинска победа без завладяване на Крим.

" Това е безусловно недопустимо ", сподели той и добави, че успеха значи възобновяване на интернационално приетите граници на Украйна " в това число Донбас и Крим ".

Украйна неведнъж е желала оръжия с по-голям обхват, в това число ракети и управляеми муниции, изстрелвани от бойни самолети и дронове, с цел да нападна съветските командни и контролни центрове и хранилища за муниции надалеч зад фронтовите линии в Крим.

След като през лятото Съединени американски щати дадоха на Украйна артилерийската ракетна система с висока подвижност HIMARS, Русия реалокира доста от най-уязвимите си активи отвън нейния обсег от 80 км. Администрацията на Байдън продължава да отхвърля да изпрати ракети, които са с обхват от 300км, което би изложило на риск целия Кримски полуостров

Председателят на Комисията по защита на Камарата на представителите Майк Роджърс сподели в изявление в сряда, че войната " би трябвало да завърши това лято ", настоявайки Съединени американски щати да снабдят бързо Украйна за идна атака и на Киев да построи по-ясна скица на по какъв начин свършва спорът.

" Има школа на мисълта... че Крим би трябвало да бъде част от това. Русия в никакъв случай няма да се откаже от Крим ", сподели Роджърс, който не разяснява наличието на секретния брифинг. " Владимир Путин би трябвало да реши с какво може да си тръгне и да разгласи победа. "

" Какво е допустимо? И не мисля, че това към момента е контрактувано. Така че мисля, че ще би трябвало да има малко напън от нашето държавно управление и водачите на НАТО с (украинския президент Володимир) Зеленски за това по какъв начин наподобява успеха ", добави Роджърс. " И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да можем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата, с цел да сложим завършек на това нещо това лято. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР