Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим

...
Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим
Коментари Харесай

Пентагонът на секретен брифинг: Украйна не може да си върне Крим в обозримо бъдеще

Малко евентуално е украинските сили да съумеят да отвоюват Крим от съветските войски в близко бъдеще, обявиха четирима високопоставени чиновници на Министерството на защитата пред депутати от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите по време на конфиденциален брифинг. Оценката сигурно ще разочарова водачите в Киев, които считат връщането на полуострова за една от знаковите си цели, написа " Политико ".

Не е ясно какво е предиздвикало специалистите да създадат тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, директно осведомени със наличието на брифинга в четвъртък, е, че Пентагонът не има вяра, че Украйна има - или скоро ще има - способността да изтласка съветските войски от полуострова, който Москва завзе преди съвсем десетилетие.

Четвърти човек съобщи, че брифингът е бил по-двусмислен, само че смисълът е останал, че успеха на Украйна в офанзивата за връщане на нелегално анексираната територия не е сигурна. И четиримата са поискали да останат анонимни.

Оценката от брифинга повтаря това, за което приказва през последните седмици военачалник Марк Мили, ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете.

" Все още настоявам, че за тази година ще бъде доста, доста мъчно да бъдат изтласкани по боен път съветските сили от от Украйна ", сподели той по време на среща на Контактната група за защита на Украйна в Германия на 20 януари. " Това не значи, че не може да се случи. Не значи, че няма да се случи, само че ще бъде доста, доста мъчно ", добави генералът.

Източник, осведомен с гледната точка в Киев, съобщи, че администрацията на Зеленски е " разярена " от забележките на Мили, защото Украйна се приготвя за огромни офанзиви тази пролет. Украинците също по този начин означават, че разследващите данни на Съединени американски щати за техните военни качества непрекъснато са се разминавали с задачата по време на продължаващата близо година война.

След като през лятото Съединени американски щати предоставиха на Украйна високомобилната ракетна система HIMARS, Русия реалокира доста от най-уязвимите си средства отвън нейния обхват. Администрацията на Байдън продължава да отхвърля да изпрати ракети с обхват 300 километра, което би изложило на риск целия Крим. Вчера се появи информация, че се разисква доставката на Киев на такива муниции, които имат обхват 150 км.

Същевременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи в изявление, че Москва се стреми да отблъсне украинските войски на безвредно за съветската територия разстояние. Колкото повече оръжия с огромен обхват се доставят на Украйна, толкоз по-назад ще би трябвало да бъдат изтласкани войските на Киев.

Западът се надява стратегически да разгроми Русия, с цел да не може тя да се възвърне десетилетия наред. Намираме се в разгара на геополитическа борба, счита Лавров.

" Всички желаеме спорът с Украйна да завърши, само че тук не е значим моментът, а качеството на резултатите, които осигуряваме за нашата защита... Колкото по-активно поддържаме нашите военни - както морално, по този начин и политически, колкото по-ефективно обясняваме какво се случва, толкоз по-скоро светът ще узрее и ще разбере, че това би трябвало да завърши ", счита съветският външен министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР