Малко вероятно е през следващата година да има повишаване на

...
Малко вероятно е през следващата година да има повишаване на
Коментари Харесай

Лагард не очаква вдигане на лихвите през 2022 г., но при необходимост ЕЦБ ще действа

Малко евентуално е през идната година да има повишение на лихвите, само че Европейската централна банка ще предприеме бързи дейности против повишената инфлация, в случай че бъде належащо. Това съобщи ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, представена от Блумбърг.

„ Когато изискванията, сложени в нашите прогнози бъдат покрити, ние няма да се колебаем преди да предприемем деяние “, сподели тя в изявление за Ройтерс.

Коментарът й идва дни, откакто стана ясно, че инфлацията в Еврозоната е повишена до рекордните 4,9% през ноември – най-високото равнище, откогато се води статистика. В същото време инфлацията доближи 6% в Германия.

По-рано през седмицата ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл изненада участниците на пазара с по-твърд звук в посока на инфлацията като съобщи, че към този момент тя не би трябвало да бъде описвана с думата „ преходна “.

B пeтъĸ Лaгapд oбaчe зaяви, чe актуалният скок на цените е краткотраен и сподели, че не е уместно да се вършат съпоставения сред Европа и Съединени американски щати. По думите й инфлацията в Европа ще стартира да се забавя през идната година, когато резултатът от намаляването на данъчните ставки в Германия през 2020 година стартира да избледнява, а натискът върху цените на силата отслабне.

„ Повишенията рано или късно понижават, като ние предвиждаме тъкмо това за 2022 година. Вярваме, че настоящето високо равнище ще стартира да понижава “, разяснява Лагард.

Докато тя говореше обаче пазарите усилиха залозите за нарастване с 10-базисни пункта на лихвите на ЕЦБ в интервала сред декември 2022 година и февруари 2023 година

В обособен коментар шефът на Ниреландската централна банка Клаас Кнот съобщи пред локалният вестник De Financieele Dagblad, че не изключва нарастване на лихвените проценти през 2023 година

Тъй като покачването към момента е надалеч в бъдещето, фокусът на идната среща на ЕЦБ на 16 декември ще бъде вурху бъдещето на ограниченията за стимулиране на стопанската система и даването на прогнози за стопански напредък и инфлация. Срокът на „ Пандемична стратегия за изключителни покупки " (PEPP) в размер на 1,85 трлн. $ ще изтече в края на месец март – график, който съгласно Лагард продължава да е в действие при актуалните условия.

Въпросът е какво ще се случи с другата стратегия на ЕЦБ за изкупуване на активи, откакто PEPP завърши. Предвид несигурността на пазара Лагард сподели, че избира да не поема дълготрайни задължения в тази тенденция.

„ Трябва да внесем изясненост, тъй като в противоположен случай просто прибавяме неустановеност към несигурността “, сподели тя. „ Има способи да дадете изясненост, без да поемате дълготраен ангажимент “, добави ръководителят на ЕЦБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР