Малко вероятно е очилата с филтър за синя светлина да

...
Малко вероятно е очилата с филтър за синя светлина да
Коментари Харесай

Помагат ли наистина очилата за компютър?

Малко евентуално е очилата с филтър за синя светлина да понижат напрежението в очите, заяви ДПА, базирайки се на научно проучване.

Този вид очила се предписват и предлагат доста постоянно от началото на 21-и век.

Предмет на проучването са били резултатите на тези стъкла спрямо такива без пречистване на синя светлина и обезпечаването на отбрана на ретината - светочувствителната тъкан в задната част на окото, както и качеството на съня. Резултатите демонстрират, че потреблението на филтър за синя светлина няма краткосрочни преимущества за понижаване на умората при потребление на компютър.

Учените са оценени данните от 17 изследвания в шест страни. Периодът на приложимост на очилата варира от по-малко от ден до пет седмици.

Водещият създател на проучването Лора Доуни от университета в Мелбърн, Австралия, сподели, че евентуално няма краткосрочни преимущества в потреблението на леща с филтър за синя светлина спрямо елементарната такава при работа с компютър. Засега не е ясно дали стъклата за очила с филтър обезпечават качествено зрение или по-добро качество на съня. Няма и изводи за евентуалните резултати за здравето на ретината в дълготраен проект.

Според учените резултатите от проучването би трябвало да бъдат доказани. Д-р Сумир Сингх, който е измежду създателите, сподели, че има потребност от проучвания на резултатите от потреблението на лещи с филтър за синя светлина измежду другите популации.

" Необходимо е да се проучат успеваемостта и сигурността измежду другите групи хора. Количеството синя светлина, която излъчват изкуствените източници - като мониторите, е към една хилядна от това, което получаваме от естествената дневна светлина. Трябва да имаме поради и че филтриращите лещи стопират към 10 до 25 % от синята светлина според от другите артикули. Филтрирането на по-големи количества синя светлина би изисквало лещите да имат кехлибарен нюанс. Това би трансформирало цветовото усещане у носещите очила. "

Нашето проучване не поддържа предписването на филтриращи стъкла за очила за всички пациенти, сподели Доуни.

Резултатите от проучването са оповестени в " Cochrane Database of Systematic Reviews ", предава Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР