Малко вероятно е Финландия да се присъедини към НАТО преди

...
Малко вероятно е Финландия да се присъедини към НАТО преди
Коментари Харесай

Финландия не очаква да влезе в НАТО преди септември

Малко евентуално е Финландия да се причисли към НАТО преди септември. Това съобщи финландският президент Саули Ниинистьо на взаимна конференция с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола в Хелзинки.

По негови думи това се дължи на

Той изясни, че се радва, че договарянията с Анкара по отношение на участието на скандинавската страна в Алианса са почнали, само че добави, че не би желал да дава точни дати, защото до момента не е реализиран необикновен прогрес.

Вчера представителят на турския президент Ибрахим Калин съобщи, че влизането на Хелзинки в НАТО ще бъде една от тематиките, които ще се разискват на идната среща на върха на НАТО в Мадрид. Той обаче акцентира, че това не значи, че тогава ще бъде взето съответно решение по въпроса.
 Столтенберг желае в НАТО да се чуят опасенията на Турция
Столтенберг желае в НАТО да се чуят опасенията на Турция

Няма индикации за прогрес за договарянията за участието на Швеция и Финландия

След десетилетия на военно необвързаност, войната на Русия в Украйна накара Швеция и Финландия да към Западния защитителен съюз през май, само че срещнаха от Турция, която наложи несъгласие на влизането им в Алианса, акцентирайки като причина поддръжката им за организации, които Анкара смята за терористични и, в това число ПКК и нейното сирийско крило - Отрядите за национална самозащита..

Докато, че договарянията за разрешаване на разногласието ще продължат, Анкара сподели, че не е получила никакви отговори на настояванията си, в това число прекъсване на поддръжката за групи, които Турция счита за терористи, унищожаване на оръжейното ембарго против Анкара и екстрадиция на обвинени, които Анкара търси.

Всяка кандидатура за присъединение към НАТО изисква поддръжка от всичките 30 членки на отбранителния алианс. Турция, която е съдружник в НАТО от повече от 70 години, съобщи, че няма да промени мнението си, в случай че скандинавските страни не подхващат " съответни стъпки " за нейните опасения. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг акцентира, че би трябвало да се обърне внимание на опасенията за сигурността на всички съдружници в НАТО.
 Турция чака Финландия да я вземе насериозно, в случай че желае
Турция чака Финландия да я вземе насериозно, в случай че желае " да " за НАТО

Анкара зове Хелзинки да спре да пази терористични организации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР