Малко вероятно е да забравите страшните премеждия. Но защо те

...
Малко вероятно е да забравите страшните премеждия. Но защо те
Коментари Харесай

Защо страшните премеждия се запечатват в съзнанието ни

Малко евентуално е да забравите страшните инциденти. Но за какво те се запечатват дотам в съзнанието ни, до момента в който други, по-обикновени събития, избледняват с течение на времето?

Екип от невроучени от университета Тулейн и медицинския факултет на университета „ Тъфтс “ учат образуването на спомените, основани на страхови обстановки, в амигдалата – така наречен прочувствен център на мозъка. И в този момент те считат, че са разкрили механизма.

В най-общ проект откривателите откриват, че стресовият невротрансмитер норепинефрин, прочут още като норадреналин, подкрепя обработката на страховите обстановки в мозъка, като подтиква избрана популация от инхибиторни неврони в амигдалата. По този метод основава повтарящ се модел от електрически разряди, които трансформират честотата на трептенията на мозъчните талази в амигдалата от умерено във възбудено положение, което от своя страна подкрепя образуването на мемоари, основани на страшни обстановки.

Изследването е оповестено неотдавна в Nature Communications, като негов основен началник проф. Джефри Таскър, клетъчен и молекулярен биолог от университета Тулейн, и неговият докторант Ксин Фу.

За да илюстрира откритията, Таскър дава за образец въоръжен обир. „ Ако против вас насочат револвер, мозъкът ви стартира да отделя огромни количества от стресовия невротрансмитер норепинефрин, все едно получавате прилив на адреналин. “

„ Това трансформира модела на електрически разряд в избрани райони във вашия прочувствен мозък, центрирани в амигдалата, което от своя страна кара сивото вещество да навлезе в положение на извънредно висока възбуденост – това подкрепя образуването на спомени… Според нас същият развой се следи и при посттравматичния стрес, точно поради него не можете да забравите травматичните прекарвания. “

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР