Mалко в ситуацията мен ме притеснява - да изпуснем питомното,

...
Mалко в ситуацията мен ме притеснява - да изпуснем питомното,
Коментари Харесай

Асен Василев: Връщане към Русия - цената е Жанвиденова зима

" Mалко в обстановката мен ме тормози - да изпуснем питомното, да гоним дивото ".

Така някогашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев разяснява пред Дарик радио първите дейности на служебния кабинет, който разгласи, че в страната царува безпорядък, няма газови доставки и даже краткосрочни такива не са контрактувани, макар контрактуваните 7 танкера и по тази причина образува спешен щаб.

Регулираният пазар за битови клиенти сигурно е затрупан, увери Асен Василев.

" Какъвто и контракт да има страната ни с " Газпром ", това не подсигурява, че ще има доставки ", сподели още той и даде образци със спрените от съветската енергийна компания на доставките за редица страни в Европа - Германия, Италия, Франция.

Василев разяснява и цените на контрактуваните от държавното управление на Кирил Петков доставки, за които служебното държавно управление ги укори, че са доста по-високи.

" Ако погледнете серията от рецесии, с които ние трябваше да се оправим - имаше втълпяване на боязън, само че то в никакъв случай не идваше от държавното управление. Най-лошото нещо, което можеш да правиш, е вместо да решиш един проблем, да тръгнеш да обясняваш какъв брой е заплашителен ", съобщи той, препращайки към апокалиптичната картина, рисувана от Румен Радев и кабинета му.

" Има война която се води, има доста сериозна енергийна рецесия, минахме през Коронавирус вълна. Всички тези рецесии ги минахме без да създадем един спешен щаб, тъй като аз мощно имам вяра, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, главната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях ", уточни още Василев. И добави, че този щаб бил " напълно PR осъществяване ". Изрази и удивление и за какво в този щаб не участва " Булгаргаз ", която купува суровината.

Ексминистърът още веднъж уточни, че България всеки ден изпраща поръчките си към " Газпром ", само че газ по този начин и не идва. И посъветва и настоящия кабинет да продължи да пробва - с него пък можело да се получи.

Асен Василев уточни, че сега има две партии - " Възраждане " и партията на Стефан Янев, които споделят, че е по-добре да вървим при Русия и да сменим геополитическата ориентировка на страната.

" Трябва да кажат на гласоподавателите и каква е цената - цената е Жанвиденова зима още един път. В момена 60% от нашия експорт е за Европейски Съюз, суровинната ни база значително е обвързвана там, доставките, една огромна част от цялото ни финансиране, визи ", уточни той. И добави: " Ако се споделя " дайте ние в този момент да отидем при Путин ", това значи, че би трябвало да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои напълно, цялата банкова система да се пренастрои и един подобен преход носи със себе си една голяма икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласоподават за такова нещо, би трябвало да са наясно и каква е цената ", безапелационен е Асен Василев.

Службите за сигурност се управляват от президента, съобщи още Василев. Той изрази мнение, че " част от службите са безусловно неефективни и са цялостен подбив, би трябвало да бъдат напълно преосновани, с цел да могат да работят обикновено ". " Давам ви образец - получавам сводка с гриф " секретно ", която предходния ден е излязла в пресата ", уточни.

По отношение на самия президент, на въпрос за какво има подозрения дали президентът Румен Радев е проруски надъхан, Василев уточни:

" Аз мисля, че подозрения към този момент няма. Но да, служебният кабинет влезе с едни дейности, които в действителност заплашват доставки на газ от неруски снабдители ".

Силно се надявал, че тази политика нямало да продължи, тъй като е " антибългарска ".

Според Василев това, което може да накара доста хора да се разочароват, е в случай че се върне оня рекетьорски модел върху бизнеса, който съществуваше дълги години. " Спомняте си " Осемте джуджета ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР