Малко страни в Европа вземат повече газ от Русия от

...
Малко страни в Европа вземат повече газ от Русия от
Коментари Харесай

БиБиСи: Русия хвърля дебела сянка върху вота в най-бедната страна в ЕС

Малко страни в Европа вземат повече газ от Русия от България - и все пак българите от ден на ден се питат дали в действителност имат потребност от него, написа БиБиСи.

Енергетиката е преди всичко в дневния ред на общите избори в неделя и някои от 28-те участващи партии са намерено благосклонни към Русия.

" Нашето главно безпокойствие е възходящата цена на електрическата енергия, защото това е главният ни източник на отопление ", споделя Шишова, млада жена, която учи в югозападния град Благоевград.

Кремъл от дълго време засенчва разпокъсаната политика на най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Това са четвъртите избори в България от април 2021 година

Страната е разграничена: тя е част от НАТО и Европейски Съюз, само че съветското въздействие остава мощно. Войната на Русия и окупацията на огромни територии от Украйна не са надалеч от тази страна на брега на Черно море.

Седмици откакто България изгони 70 съветски дипломатически чиновници през юни, обвинявайки ги, че работят против ползите на София, нейното държавно управление се срина.

Русия към този момент блокира доставките на газ през април, откакто България се контракти с Европейски Съюз да не заплаща доставките си в рубли. Бившето държавно управление упрекна Кремъл, че употребява тактичност на " хибридна война ", с цел да провокира рухването на държавното управление.

България получаваше повече от 90% от газа си от Русия, само че количеството беше малко - едвам 3 милиарда кубически метра годишно.

Седмици след рухването на държавното управление краткотрайната администрация разгласи през август, че е подготвена да приказва за обновяване на доставките.

Вицепремиерът и длъжностен министър на превоза обаче настоя тази седмица, че " няма желание да се водят диалози за сключване на нов контракт с Русия, а единствено да се получат към този момент контрактуваните количества, които " Газпром " дължи на България ".

" През идващата зима ще има ток и парно в София и огромните градове ", сподели той пред БиБиСи.

Тези, които схващат енергийните потребности на България, не са впечатлени от политиците, които акцентират нуждата от съветски газ. Страхът, че българската енергийна система може да се срине без съветски газ, в действителност няма никаква основа.

България е относително невисок консуматор на газ. Той покрива към 12% от първичната потребност от сила, като по-голямата част се употребява в химическия бранш, производството на стъкло и доста дребна част за битово отопление.

Миналия юли най-сетне беше приключен газопровод сред Гърция и България, който може да придвижва газ от Азербайджан и полутечен природен газ през Гърция и Турция.

Експерти смятат, че цената на премахването на съветския газ е незначителна и аргументът е по-скоро за комплицираните политически връзки сред газовите компании и българските политически групи.

Тогава кой прокарва концепцията, че страната не може да оцелее без съветски газ?

Според редица отзиви, има политически водачи в България намерено нападат нейното участие в Европейски Съюз и НАТО вкъщи, до момента в който се показват за поддръжници на ограниченията на Европейски Съюз в чужбина.

Войната на Русия и нейните енергийни доставки хвърлят дебела сянка над изборите в неделя и все пак, доста млади българи не се занимават с този проблем.

23-годишна работеща в столицата София, разяснява, че доста от тях виждат дезинформация и популистки изказвания онлайн " и не виждат причина да четат и да се осведомят ".

Друг малд човек, студент, недоволства, че една компания като съветския " Газпром " има толкоз огромно въздействие: " Нямам нищо срещу от кое място идва газът, само че в случай че доставчикът е обезсърчителен и употребява газа като политическо оръжие, връзките би трябвало да приключат. Толкова е просто. "

Нарастващите разноски за живот засегнаха най-бедните, изключително в регионите на Северозападна България и измежду някои малцинствени групи.

" Като част от ромската общественост, ние също се тревожим, че нашите членове на фамилията и другари няма да могат да преживеят тази енергийна рецесия. Високото равнище на безработица в нашата общественост прави съвсем невероятно превъзмогването ", разяснява жена, която се тревожи за фамилията си, което живее в северозападната част на страната.

Малцина имат вяра, че някоя обособена партия ще излезе от изборите на 2 октомври с болшинство, с цел да сформира сама държавно управление. И няма гаранция, че идната коалиция ще бъде по-стабилна от предходната.

Това, което българите желаят най-вече, е държавното управление да излезе с работеща тактика, която да се оправи с енергийната рецесия и да ги преведе през зимата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР